Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Historien gör oss till människor"

Annons

Vid 84 års ålder får Tadeusz Krutysza se sina minnen i tryck.

Hur känns det?

- Jag känner ingenting, säger Tadeusz eftertänksamt. Men jag är glad att någon lyssnar, att någon vill veta hur det var.

Tidningen har tidigare berättat om den fattiga vallpojken som såg sin polska by bombas till spillror i början av andra världskriget. Han tvingades till fem års hårt arbete på en tysk bondgård. När han återvände efter krigsslutet möttes han av ovilja.

- Jag räknades inte som människa i min hemby, vi var för fattiga. Så var det, säger Tadeusz Krutysza

Han lastade kol i Gdansk, levde på vitkålssoppa och bröd med sågspån som skar i munnen. En lördag smög han sig ner i lastrummet på en svensk kolbåt. "Att leva som främling bland sina egna - det gör jag hellre i utlandet. Resten ordnade slumpen själv" skriver Tadeusz i förordet till boken Flyktingminnen.

Han makade undan kolet för att få plats i lastrummet. Syret sinade, vågorna rullade, men efter fem dygn var han framme.

I Sågmyra hamnade han 1949. Genom åren skrev han en hel del på polska. När Tidstrandsfabriken lades ner 1977 blev han utan jobb, men en arbetsförmedlare fick honom att skriva ett stycke på svenska till varje gång han skulle stämpla.

Manuset blev liggande i över 20 år. Tanken på en bok väcktes när hembygdsföreningens Ingegerd Björkblom-Erkers undrade om han hade något till bybladet Sågmyra Nyheter. Hon blev fascinerad av hans berättelser och tog hjälp av de bokvana fotograferna Leif och Mikael Forslund.

Av 300 nytryckta exemplar är 61 sålda i förväg, resten finns till salu på biblioteket i Sågmyra.

"Det är historien som gör oss till människor. Jag saknar tillträde till officiella arkiv, ävenledes förmåga att förstå deras språk, men gjorde ändå egna iakttagelser och försöker tyda det jag sett och hört" skriver Tadeusz Krutysza i sin bok.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons