Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historia under gräset

Annons

Innan vi går in på den historiska marken vid kyrkogården konstaterar vår guide Örjan Hamrin att det aldrig varit så många besökare.

De personhistoriska vandringarna började för åtta år sedan och det finns ett stort intresse, det visar kvällens publikantal. Jag gör en överslagsräkning och får det till så många som 80 stycken, säkert var det fler. Kanske berodde det på det fina vädret eller så är det så att man vill upptäcka dem som en gång levde här i Falun.

En sak är i alla fall säker, kyrkogården är otroligt vacker i kvällssolens ljus. Vi går från grav till grav: Lapplisa, Valin, Thunström, Gerda på Elsborg, Axel Fridell och många andra mer eller mindre välkända profiler vilar under den mark vi guidas runt. Och den mycket kunnige Örjan Hamrin tar oss med på en vandring i både Faluns och Sveriges historia.

Efter en stund kommer vi fram till en kubliknande grav där Ove Mogensen vilar. Både graven och Mogensen är speciella. För visste du att han var den som lanserade begreppet radio? Det gjorde inte jag!

- Man kan säga att Mogensen öppnade öronen på folk, säger Örjan Hamrin och leder oss vidare till nästa grav. Vi går från politiker som kämpade för kvinnlig rösträtt till handelsmän som Thunström som plockade avloppsrör i smyg. Och efter ett antal gravar kan jag bara konstatera att i Falun finns det många intressanta personligheter. Visserligen är de sedan länge både döda och begravda men det finns mycket att lära sig ändå.

Och om du är sugen på att gå på stadsvandring kan du gå längs Faluån i dag.

EMELIE SMEDSLUND

Mer läsning

Annons