Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hipp hipp hurra

Annons

Det blev ett glatt firande med extra god middag för de boende, tårtkalas på eftermiddagen och underhållning av Bertil Larsson och Rune Halfvarsson.

Bland gästerna märktes socialchef Ulf Johansson, chefen för omsorgsavdelningen Tommy Qvarnfordth, projektledare Bengt-Åke Johansson och bygdens präst Mats Dahlborg.

Silja Lagerberg, föreståndare på hemmet, hälsade välkommen innan Per Pettersson tog till orda och berättade lite historik omkring Bjursåsgården.

Ståbi Hildur Eriksson, 78, som arbetade på Bjursåsgården från begynnelsen stack emellan Pers historik och berättade härliga minnen från sitt arbete på hemmet.

- Historien är viktig, man kan inte forma historien om man inte har den, inledde Per sitt tal, och berättade utförligt om Bjursåsgårdens 50-åriga historia.

Bjursåsgården var i begynnelsen Bjursås enda äldreboende. Det var dåvarande Bjursås kommuns första och enda äldreboende. Så visst var det en stor händelse när dåvarande landshövding Eije Mossberg invigde Bjursåsgården.

Två eldsjälar stod i ledningen för skapandet av Bjursåsgården. Det var dåvarande kommunalkamrer Erik Lax och fattigvårdsstyrelsens ordförande Ingvar Schedvin.

Dessa två herrar drev med kraft och energi frågan om att bygga ett äldreboende i Bjursås.

Kostnaden för bygget blev 780 000 kronor, det var en ansenlig kostnad för en liten kommun med en driftbudget på 1,5 miljoner kronor.

Ålderdomshemmets omfattade då 18 enkelrum och sex dubbelrum och gav plats för cirka 30 boende.

1973 gjordes en utbyggnad med en flygel med tio rum.

Under 1997 genomfördes en ombyggnation och modernisering av Bjursåsgården till en kostnad av 17 miljoner kronor. I dag finns 24 lägenheter för äldreboende på Bjursåsgårdens gruppboende.

I samlingssalen på Bjursåsgården har Per Pettersson med hjälp av hembygdsföreningens ordnat en fotoutställning.

Där man kan följa Bjursåsgården tillkomst fram till jubileet.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons