Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlaspelet flyttar

Annons

När Föreningen Himlaspelet avlägger sin årsberättelse står det klart att förlusterna för sommarens verksamhet uppgår till 457 000 kronor, att jämföra med omsättningen på 1 239 000 kronor.

Himlaspelet tvingas hantera underskottet genom att tära på de egna resurserna. På sikt måste den kostnadsminskning som påbörjats fortsätta, och det är önskvärt att också Himlaspelet, som de övriga spel det samarbetar med i paraplyorganisationen Dalaspelen, får tillgång till en fast scen som inte behöver byggas upp varje år.

- Det skulle leda till besparingar på mellan 300 000 och 500 000 kronor per år och frigöra Gropen för andra arrangemang, säger den avgående ordföranden Klockar Per Sandberg.

Han hoppas att det ska bli möjligt att tillgodose Himlaspelets behov när Leksands kommun i alla fall bygger om gamla brandstationen, på kanten av Gropen.

I lösningen som Himlaspelet presenterat för kommunens planmyndigheter skapas "Lilla kulturscenen" (Gropen är den stora) för lika stor sittande publik som i somras i Gropen.

Servering och loger kan inrymmas i de nya lokalerna och några portabla byggbaracker behövs inte. En ny scen kan också innebära att Himlaspelet ges helt nya scentekniska möjligheter vad gäller spelets presentation.

Några stora teatermässiga förändringar är emellertid inte att vänta. Klockar Per konstaterar att det finns ett mycket starkt stöd för att ändra så litet som möjligt.

- Vi har inte gått vidare med förändringsarbetet efter debatten om Himlaspelet i somras. För egen del tycker jag att vi bör komma med åtminstone någon liten nyhet varje år. Det kan gälla någonting sceniskt eller någon artist. Förändringarna får komma stegvis. Det är Hans Josefsson som är regissör, fastslår Klockar Per.

Av marknadsföringsskäl och efter vissa turer i föreningen har emellertid styrelsen börjat kartlägga publiken.

Enkäter till några hundra av sommarens åskådare visar att de allra flesta sett spelet fem gånger eller fler, någon så många gånger som 25. Publiken är förhållandevis ålderstigen och den var mycket nöjd med Himlaspelets teatermässiga nivå.

Nästa år ges sex föreställningar av Himlaspelet, med säsongspremiär lördagen den 12 juli. Fyra av föreställningarna kommer att börja klockan 20.00 eller 21.00 och två, söndagens och torsdagens, klockan 16.00.

Bättre stämning av fler i publiken och bättre presentation som en följd av ökade möjligheter att arbeta med ljussättningen på kvällarna, är de främsta skälen till nyordningen.

Spelet har i hög utsträckning en bussburen publik som gärna ser Himlaspelet kvällstid under en av dagarna som de tillbringar i bygden, är bedömningen. Marknadsföraren Christer Ekenstein, för Dalaspelen, är i den paradoxala situationen att han tror sig kunna öka spelens publik, genom att informera om, och paketera, helt andra upplevelser!

- En stor del av publiken är här en eller två nätter. Vi behöver ta fram attraktiva paket med boende, kanske besök i Dalhalla, världsarvet i Falun eller på någon annan kulturupplevelse. Det här har researrangörerna själva sysslat med tidigare men nu ger vi dem hjälp med det.

På årsmötet på fredag föreslås Leksand-Rättvik Energis nye vd Gösta Söderkvist (tidigare marknadschef i Vattenfall) ta över som ny ordförande efter Klockar Per Sandberg. Han skulle ha bra stöd i styrelsearbetet av förre vd:n Mats Martinsson, sekreterare och bolagets ekonomichef Inger Carlsson, som fungerar som kassör i Himlaspelet.

- Det skulle vara ett fint sätt att komma in i kulturen i Dalarna, säger Söderkvist.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons