Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlaspel in under kepsen

Annons

Sällan har väl Himlaspelet haft så många bakåtvända kepsar och munkjackor i publiken. Och kanske snackades det lite mer än vanligt på filtarna i gropen i går kväll. I vilket fall verkade några av de medelålders tycka det, när de emellanåt hyssjade varnande med ett pekfinger för munnen. Men ungdomarna verkade ha det bra i slänten, även om en del hade lite svårt hålla koncentrationen på topp.

"Nu är det en och en halv timme kvar" och "Det blir inte roligare ens om man försöker lyssna, var några kommentarer som kunde snappas upp från de yngres håll".

Före och efter själva pjäsen uppträdde bland annat Pappas pojkar, Martin Kjellgren och Marina Ingemarsdotter. Dessutom fick Lasse Bengtsson från Tv 4 och ishockeyspelarna Johan Hedberg och Christer Olsson chansen att ge några levnadsråd till den unga publiken. Störst var ändå rusningen efter gratis chips och läsk i pausen. Och så för att få komma in och titta bakom scenen förstås. Både Gammel-Jerk, Marit och Mats Ersson stormades av nyfikna barn och ungdomar.

- Det känns fantastiskt kul att få spela för en så ung publik, det märks skillnad. Det är lite mer rörelse i publiken än vanligt men man kan inte begära att alla ska orka sitta still, sade huvudrollsinnehavaren Lars Hjertner.

Pratet om att spelet skulle vara för komplicerat för ungdomar tror inte Lars Hjertner på. Enligt honom har det ett enkelt budskap om etik och moral som kan förstås i alla åldrar.

- Vissa säger att det är ett svårt spel som borde skrivas om. Men även om man inte förstår allt på en gång tar publiken alltid med sig minnen och känslor härifrån som de kan fundera på senare. Jag har träffat barn som har kunnat berätta hela handligen i stora drag efteråt.

Arrangörerna var nöjda med kvällen. Det var definitivt fler på plats i Gropen än de 500 som kom på premiärkvällen.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons