Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himlakronor av vanlig vass

Annons

14 personer kom till årets första "slöjdlördag" på Ottilia Adelborgmuseet. Denna gång handlade det om att göra vasskronor - eller oroar, som de också kallas - av vassrör och garn. Som inspirationskälla kunde deltagarna beskåda en riktig raritet - en "lysningskrona" från 1890.

- Förr var det vanligt att man hängde upp den här typen av kronor vid bröllop, jul eller andra högtider, berättar Eva Kaiser, som ledde kursen.

En av dem som kommit till Adelborgmuseet var Britt-Marie Jonsson. Hon hade hjälp av dottern Amanda, sju år, som skar till vassrören till bitar av rätt längd. För att vassen inte ska spricka är det nödvändigt att använda rakblad - knivar eller saxar är för trubbiga. Men Amanda Jonsson tog det lugnt och verkade inte alltför orolig för att hon skulle skära sig på de vassa bladen.

Vasskronan tänker Britt-Marie Jonsson hänga upp i närheten av den öppna spisen hemma.

- Där rör den kanske lite på sig, tack vare luftdraget. Om somrarna kan man ju hänga dem ute också, sade hon.

Att vasskronorna kallas oroar kommer troligen just av att de hela tiden rör sig i luftdraget.

Även om kursdeltagarna lät sig inspireras av äldre tiders vasskronor, behöver den som vill göra en vacker oro inte vara rädd för att pröva nya material, menar Eva Kaiser.

-Det går ju att göra kronor av exempelvis färgade sugrör, och man kan smycka dem med många olika saker och göra det hur kitschigt som helst, framhåller Eva Kaiser, som själv bland annat gjort en vasskrona dekorerad med förgyllda ägg.

Också i äldre tider användes varierade material till utsmyckning av kronorna. Till lysningskronan från 1890 har förutom färgade garner silkespapper och små silverfärgade, handgjorda glaskulor använts.

- Det här är en otroligt fin krona, och var säkert ovanligt påkostad på sin tid, säger Eva Kaiser.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons