Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett möte om stugan

Annons

- Först kom kommunen med en värdering på 30 000 för marken. När det inte accepterades återkom de med 50 000. Så kan vi inte ha det, vi måste se till att det görs en värdering som vi kan lita på.

Det säger Björn Henriques, advokat i Ludvika som är medlem i föreningen eftersom han har fastighet i trakten av Saxhyttan.

Han misstänker att det markområde som kommunen vill köpa och sedan i sin tur sälja till kyrkan är värt mer, kanske avsevärt mer.

Det rör sig dels om 2 650 kvadratmeter där själva Sockenstugan ligger, dels 2 060 kvadratmeter i den norra delen av kyrkogården.

Henriques grundar sin misstanke på det faktum att kyrkan nyligen sålde gamla vaktmästarbostaden i Grangärde. Henriques är inte säker men tror att den fastigheten såldes för cirka 65 kronor kvadratmetern.

Skulle samfällighetsföreningen sälja de 4 710 kvadratmetrarna till samma pris skulle föreningen få in drygt 300 000 kronor.

- Föreningen måste se till alla medlemmars intressen. Marken ska säljas till marknadsvärdet. Punkt slut, fastslår Björn Henriques.

Ordföranden i föreningen, gamle polismannen Lars Hedberg i Saxhyttan, är inte alls intresserad av att ta ut några sådana eventuella marknadspriser.

- Det är bra för bygden om Sockenstugan blir församlingsgård. Det här är ingen förening som har till uppgift att göra ekonomisk vinning. Det väsentliga är att vi kan hjälpa till så det blir en församlingsgård i Grangärde. Och 50 000 är ingen dålig summa, tycker Hedberg.

25 personer deltog i förra veckans möte med samfällighetsföreningen. Efter en del diskuterande drev Björn Henriques igenom att en fristående mäklare måste kopplas in för värdering av marken.

Lars Hedberg talade i måndags med Föreningssparbankernas Fastighetsbyrå. En mäklare kommer till Grangärde i dag onsdag för att göra värderingen.

Om mäklaren anser att marken är värd exempelvis 80 000 kronor så är väl det bara bra för er i föreningen?

- Jo, men sedan är det upp till föreningen att avgöra om vi ska ta mäklarförslaget eller inte. Vi kommer att sälja till ett belopp som vi anser är skäligt, betonar Lars Hedberg.

Han blev vald till ordförande på mötet i förra veckan och har ännu inte hunnit sätta sig in i hur många medlemmar föreningen har. Dock vet han att de som har rösträtt är ägarna av skogs- och jordbruksfastigheter i området från Stensbo och upp till Grangärdetrakten.

- Det kan röra sig om 100-150 personer som har rösträtt. Vi planerar att hålla nästa möte om två-tre veckor och förlägga det till Sockenstugan.

Wivi-Anne Hellström (s), Grängesberg, är ordförande i kyrkonämnden. Hon gör klart att kyrkan inte är beredd att betala mer än 50 000.

- Det är det bud vi har fått tidigare och det rättar vi oss efter.

Men ni köper väl i alla fall om priset blir säg 80 000. Några tio tusen hit eller dit spelar väl ingen roll?

- Kommer det ett annat bud så får vi ta ställning till det då.

Wivi-Anne Hellström uppger att överenskommelsen med kommunen innebär att kyrkan betalar 500 000 för själva Sockenstugan. Sedan tillkommer kostnaderna för marken plus de ombyggnader som måste göras invändigt.

- Bland annat måste vi ordna med kökslokaler och troligen fler toaletter.

- Men det som kommer att kosta mest är att installera hiss. Det måste vi ha eftersom Sockenstugan ska användas som allmän samlingslokal.

- Så totalt kommer det här att kosta oss minst en miljon kronor. Vi tänker finansiera en stor del av affären genom att sälja Kaplansgården som står tom sedan en tid. Det finns spekulanter och vi räknar med att vi får omkring en miljon för den fastigheten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons