Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett i husbranschen

Annons

Tomokuhus i Insjön har växt i stadig takt tack vare exporten till Japan. Utöver det har de låga räntorna och bostadsbristen i Stockholm och Mälardalen satt fart på husproduktionen i Dalarna.

Länet drabbades hårt när småhusbyggandet föll ihop i början av 1990-talet. På fyra år minskade tillverkningen i Sverige med 90 procent. Borohus, Faluhus, Insjöhus och Dalahus gick i konkurs eller fick sluta med hustillverkningen och 600-700 jobb försvann från länet. De få företag som överlevde fick göra en kraftig minskning av verksamheten.

- Nedgången kom med skatteomläggningen. Det blev mycket dyrare att bygga och bo i hus. Det var subventionerat på 70- och 80-talet, säger Inge Johansson, som har varit fackligt aktiv i Skog och Träfacket.

Han har noterat uppgången i branschen de senast åren. För att tillverkningen ska ta ytterligare fart efterlyser han åtgärder från kommunernas sida.

- Det finns större efterfrågan men kommunerna ligger lågt med att ta fram attraktiva tomtmarker, anser Inge Johansson.

Hedlunds Timmerhus i Furudal var en av husfabrikanterna som lyckades överleva. Hedlunds har en sågverksdel som bolaget kunde luta sig mot under åren då nästan ingen ville köpa småhus. Företaget har märkt av en uppgång även här i länet.

Dalarna är största marknaden för bolaget. Furudalsföretaget har öppnat ett kontor i Falun med tre säljare för att kunna ta hand om kunderna. I övrigt säljer bolaget flest hus till Stockholm, Örebro, Uppsala och fjällvärlden.

Team Fiskarhedenvillan, som har kontoret i Borlänge, har också en stark marknad i Dalarna. 50 hus av totalt 200 säljs i länet. De övriga 150 husen säljs till Stockholm och övriga Sverige. Team Fiskarhedenvillan har en lite annorlunda tillverkning. De levererar husbyggsatser och sedan får kunden avgöra om den vill göra en del av jobbet eller om hantverkare ska göra monteringsarbetet. Att kunden på det här sättet kan påverka priset har varit en orsak till tillväxten.

Namnen från nedlagda husfabriker i länet börjar åter komma till användning. Varumärket Falu hus används av Forsgrens. Och Arkos i Mockfjärd har börjat sälja sina hus under namnet Borohus. Namnet har ägts av bolaget Västkuststugan som har gått in som delägare i Arkos.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons