Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta fioler berättade musikhistoria

Annons

Det var rejält varmt inne i Naturum när riksspelmannen Per-Olof Moll tillsammans med Per Hardestam, båda hemmahörande i Karlstad, spelade och berättade om spelmansmusiken från Särna, Idre och norska Engerdal.

Trots hettan och det fina vädret hade ett 40-tal besökare tagit sig upp till Fulufjällets Naturum för att lyssna. Det blev ett spännande program där spelmanslåtar varvades med berättelser om gamla spelmän och det speciella med den gamla folkmusiken från nordvästra Dalarna.

Under den sena eftermiddagen fick publiken höra låtar efter storspelmän som Spaken och Skogs Pelle från Särna, Embret Lund och Helmer Kjölvang från Engerdal samt Idrespelmannen Lill Jens med flera. Trots bastuvärmen, som gjorde att fiolerna då och då fick stämmas, ville publiken ha ett extranummer. Det blev förstås Särna brudmarsch under vilken både spelmän och publik tågade ut i sommarkvällen för att få lite svalka under stortallarna utanför naturum.

Spelmanslåtar från Särna, Idre och norska Engerdal hörs inte så ofta trots att området har en rik låtskatt att ösa ur.

Per-Olof Moll och Per Hardestam har under en lång tid botaniserat i spelmanstraditionen. Per-Olof har anknytning till Särna på fädernet och har lärt sig låtar av sådana storheter som Skår Arvid Olsson och Spak Erik Olsson i Särna samt Ingrid och Sigmund Risbakken i Engerdal. Per-Olof har sedan förmedlat låtarna till Per Hardestam som med sina andrastämmor ger låtarna ytterligare en dimension.

Gamla handelsvägar band samman Särna, Idre och Engerdal och många fann sin livskamrat i grannsocknen. Spelmän träffades och låtarna spreds. Dialekterna är snarlika såväl i tal, som musik och dans. Låtarna i trakten har en härlig kärvhet och är snarare rytmiska än trallvänliga.

TYSK STAFFAN ERICSSON.

Mer läsning

Annons