Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het Wärnerssondebatt

Annons

Tidningen berättade häromdagen att Gagnefs kommun som den enda i landet blivit av med hela sin Wärnersson-peng, som var avsedd för en ökning av lärartätheten. Under fullmäktigesammanträdet togs frågan upp. Flera bekymrade ledamöter hade synpunkter.

- Vi har genomfört kvalitetshöjande åtgärder, men vi är oense med Skolverket när det gäller beräkningsunderlagen. Vi ser nu över underlaget för statistiken för att hitta felkällor, sade barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson, kd.

Han framhöll de dubbla tvång som staten ställt upp: Dels en budget i balans, dels att öka kostnaderna.

- Jag värnar om den grundläggande välfärden och undrar om det är fullmäktige eller farbror staten som ska sätta upp villkoren, sade han.

Under en föregående interpellationsdebatt framhöll han den närmast unikt goda lärarsituationen i kommunen.

Anders Ahlgren, c, framhöll problemet med att tolka vad "pedagogisk" personal betyder:

- En elevassistent räknas som personal om den har två elever, men inte om den är assistent till bara en. Det handlar om hårklyverier.

Kommunen hade vid beräkningsstarten 8,1 lärare per 100 elever. Nu är motsvarande siffra 7,8, vilket enligt Ahlgren är mer än vad andra motsvarande kommuner har. Frågan är alltså vilken personal som ska räknas som personal för att få bidraget.

- Om personalen finns, men under "fel" beteckning, får vi ordna med en speciell uppvaktning hos Skolverket, framhöll Jaak Kerstell, c, som förvarnade om besparingar:

- Får vi inte pengarna, så måste skolan spara. Vi kan inte ta pengarna från äldreomsorgen.

Bengt-Ola Ryttar, s, fann det anmärkningsvärt att Gagnefs kommun är den enda som inte klarat av "den här frågan". Men han såg inget tvång från staten:

- Om man ökar personalintensiteten får man pengar. Det är inget tvång.

Ann-Gret Olsson, s, kritiserade uppgiftslämningen till SCB:

- Statistiken bygger ju på uppgifter som kommunen själv har lämnat. Direktiven har helt enkelt missats.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons