Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het fastighetsmarknad i Idre

Annons

- Idre är ganska överhettat. Här finns det efterfrågan på dyra fritidshus, men också vanliga villor, säger Bengt Hedenmark som tillsammans med sina kollegor på fastighetsbyrån i Mora regelbundet finns på plats på Idre Fjäll.

- För vår del handlar fjällvärlden om ett mycket viktigt segment. Under vintern när det är lugnare i Mora kan vi jobba desto mer i fjällvärlden. Ungefär 40 procent av fastighetsbyråns verksamhet är kopplad till fjällvärlden i Idre och Särna.

- Här har vi i stort sett varit med sedan starten och är väl inarbetade, säger Bengt Hedenmark.

Problemet runt framförallt Idre är bristen på objekt.

- Får vi in en fastighet eller ett hus så är det i regel sålt inom tre veckor. Först annonserar vi det, sedan är det visning och så är det sålt.

Parallellt med efterfrågan så har också priserna stigit kraftigt.

- En tomt kostar nu omkring 500 000 kronor. Det är en pris-ökning med 100 000 kronor bara det senaste året, säger Bengt.

Snittpriset för en fristående fritidsstuga på Idre Fjäll ligger nu på omkring två miljoner kronor.

- Den som köper de här husen har ofta förälskat sig i området och köper inte huset i skatteplaneringssyfte. Däremot gör den låga räntan att köparen kan finansiera sitt fritidshus genom uthyrning. Något som en förbipasserande som köpte sitt hus för några år sedan instämmer i. Just kombinationen låg ränta och lätt att få husen uthyrda har gjort det extra intressant att investera i dyra fritidshus på fjället.

- Det som inte finns här i Idreområdet är de mysiga och billigare husen i fäbodmiljö. Sådana kommer helt enkelt aldrig in till försäljning, säger Bengt.

När det gäller familjebostäder nere i Idre är situationen också den att efterfrågan är större än tillgången på hus.

- I Idre sålde vi ett ganska enkelt och inte särskilt märkvärdigt hus för över 700 000 kronor nyligen. Samtidigt kan man bara några mil härifrån få hus för tredjedelen av pengarna, men vill man bo i Idre så kostar det, konstaterar Bengt Hedenmark.

Kön är lång av intresserade besökare som vill förverkliga sin dröm om ägandet av ett fritidshus i fjällen.

- Det här huset är det många som är intresserade av så det gäller att inte vänta för länge, varnar försäljaren Bengt Hedenmark en spekulant. Traditionellt "bondfångarknep", men för den som söker sin fjällstuga gäller det att inte vänta för länge. Alternativet är att köpa en tomt och spika ihop sin egen stuga.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons