Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het diskussion

Annons

Till sist blir det vargforskaren Olof Liberg som med mild stämma förklarar var och varför de måste mötas.

- Detta är en ödesfråga för jaktens framtid, säger han och konstaterar att vargdebatten ytterst är en fråga om livskvalitet.

- Jag tror att vi kan komma dit där även rovdjuren blir en del av livskvaliteten. Men det kan ta en generation.

De ska alla vara med i den direktsända tv-debatten från Furudal för att tala om varg och tjuvjakt. Diskussionen efter pressvisningen av Uppdrag granskning blir något av ett genrep. Tv-programmet de just sett är ett effektivt inlägg i vargfrågan. Inte minst därför att vargen "Ulrik" fått mera drag av gulligt Disney-djur än rovdjur.

Tv-reportern bakom varggranskningen, Oscar Hedin, förklarar att han velat visa vem som jagar varg, hur det går till och varför det sker. Men just frågan "varför" är den som Dalaupprorets Nils Björklund saknar svar på, både i tv-programmet och i den allmänna debatten:

- Vi är inte rovdjurshatare, säger han. Men ingen lyssnar ju på oss som drabbas.

Nils Björklund återkommer flera gånger till att vargen hör hemma i riktig vildmark, inte i Dalarnas kulturlandskap med aktivt skogsbruk, fäbodar, tamdjur och jakt. Han beskriver en frustration bland befolkningen i vargland, som får till följd att den "kriminella klick" som ägnar sig åt tjuvjakt, blir hjältar.

Ann Dahlerus från Svenska rovdjursföreningen och Anders Bjervall från Naturvårdsverket tycker att Nils Björklund är vårdslös med siffror och överdriver vargens påverkan.

- Att inte fler hundar dödas beror ju på att folk inte vågar släppa dem längre. Det är ju det som är problemet, säger Nils Björklund.

Rösterna höjs. Ann Dahlerus är trött på att det aldrig går att diskutera den förödande tjuvjakten och vem som bär ansvaret för den.

- Så här är det alltid, säger hon med adress till Nils Björklund. Ni beklagar, och sedan byter ni snabbt fokus i debatten.

Anders Bjervall, och Mats Ericson som presenterar sig som "glesbygdsbo" vill veta vem Nils Björklund anser sig representera. Alla i vargland tycker inte som han.

Vargforskaren Olof Liberg sitter i stort sett tyst under den allt hetare diskussionen. När han tar till orda förklarar han att storstadsbefolkningen har svårt att leva sig in i vilka påfrestningar rovdjuren kan innebära. Vilken förlust det är att mista en älskad jakthund eller att se arbetet med en fårbesättning raserat.

- Hade vi haft lokal demokrati hade vi inte haft någon varg, säger Olof Liberg.

Liberg hör ändå till dem som är glad att majoriteten bestämmer i den här frågan. Påpekar att Sverige måste ta samma ansvar för sina rovdjur, som vi kräver att andra länder tar för sina hotade tigrar och elefanter.

Olof Liberg konstaterar stillsamt att jägarna måste minnas att det faktiskt är majoriteten som håller hela den lagliga jaktens framtid i sin hand. Och att konskevensen nog är att glesbygdsborna tvingas lära sig leva med vargen.

- Men det krävs mer fingertoppskänsla från myndigheternas sida, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons