Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om studieförbundens bidrag

Annons

Den borgerliga majoriteten i kulturnämnden drev igenom en bantning av studieförbundens bidrag med 22 procent. I pengar innebär det 485 000 kronor och känslorna svallade hos förbunden.

Det gjorde de också i kommunfullmäktige i går där flera ledamöter inte skrädde orden om vad de tyckte. Frågan initierades av Christer Falk, s, som krävde svar på vilka planer det fanns på att finansiera den nya kommunantikvarietjänsten.

- Vi fick då försäkringar om att tjänsten var finansierad, säger han.

Karl-Erik Pettersson ,s, sade sig också blivit försäkrade om att tjänsten inte skulle drabba någon annan viktig verksamhet.

- Och då har du egentligen sagt nu att folkbildningen inte är viktig, sade han med adress till Jan-Olof Montelius.

Montelius försvarade sig så gott han kunde och förklarade att man från början inte riktigt visste hur mycket som behövdes till kulturantikvariens verksamhet. Biblioteksfilialerna behövde också pengar för att kunna ha öppet mera, menade han.

Montelius uppgav också att frågan om pengarna till kommunantikvariens verksamhet hade varit föremål för överväganden.

Vilka överväganden undrade Både Falk och Sören Johansson ,v. Falk konstaterade att kulturförvaltningen och delar av kulturnämnden känt till bantningen av bidragen.

- Man mörkade helt enkelt. Var har de här övervägandena gjorts. Vi har då inte varit med på några, säger Falk och krävde svar på vilka som visste om att det fattades pengar.

Flera ledamöter ondgjorde sig över de neddragna bidragen och talade sig varma om studieförbundens verksamhet och betydelse för folkbildningen och därmed demokratin.

Karl-Erik Pettersson pekade på att regeringen uppmanar kommunerna att satsa på folkbildning just för att stärka demokratin. Och det är viktigt i en tid som präglas av politikerförakt och bristande vilja hos många att satsa på politiken. Han pekade också på handikapporganisationernas behov av studieförbunden.

- Jag blir djupt bekymrad och vädjar till den borgerliga majoriteten att i jösse namn ompröva det här, säger han.

Han uppmanade kommunalrådet Bjarne Harrung att agera men denne teg still i debatten.

Centerns Dan Westerberg riktade kritik mot kulturnämndens handläggning av frågan. Han pekade också på att kommunen ger 400 000 kronor till Melodifestivalen och det är nästan lika mycket som de bantade bidragen till studieförbunden.

- Det långsiktiga och djupare arbetet får stå tillbaka för det flyktiga och ytliga, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons