Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om Mora- festivalen

Annons

Miljö- och hälsoskyddsnämnden tänker svära sig fri från ansvar gällande Morafestivalen från och med 2005.

Det här beslutade nämnden vid onsdagens sammanträde då frågan om var årets festligheter ska hållas, var uppe till behandling.

Morafestivalen har varit lokaliserad till Saxvikskajen under flera år. Hyresgästerna, som bor nära kajområdet, har klagat och känt sig störda.

- Därför gjordes ett försök i fjol att lägga festivalen vid den nya cirkusplatsen vid Tingsnäs, en bra bit från bostadsbebyggelsen, säger nämndens ordförande, Jojje Lintrup (mop), och fortsätter.

- Inte heller det visade sig vara en bra lokalisering. Polis och sociala myndigheter ansåg risken för fylla och bråk, och därmed olyckor, vara större vid cirkusplatsen enär det finns ett stort skogsområde att gömma sig i. Närheten till friluftsbadet och därmed risken för att badet översållas med krossat glas var en annan negativ faktor.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har själv kommit med ett kompromissförslag, att lägga festivalen mellan utställningsloket och Wasastugan. Det har arrangörerna ogillat med motiv att området är för trångt för att bygga upp tivoli med mera.

- Kontentan blir nu att vi tillåter festivalen vara på den ursprungliga platsen på Saxvikskajen, men jag vill samtidigt poängtera att det är sista gången miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för den här frågan. Från och med 2005 överlåter vi till kommunstyrelsen att besluta om Morafestivalen. Vi i miljö- och hälsoskyddsnämnden vill inte längre bli utsedda till sabotörer, säger Jojje Lintrup.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons