Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om barnomsorg

Annons

- En lustig motion. Det är så dumt att jag inte orkar förklara.

Han fick medhåll av Leif Erickson (v):

- Det är bara en motion för de som har råd. Valfrihet för vissa.

Erickson varnade för en kommande segregation om motionen skulle vinna gehör.

Motionen från c, kd, m, fp och leksandspartiet går ut på att utöka valfriheten inom barn-omsorgen i tider då larmen duggar tätt om konsekvenserna av att allt fler barn lever i alltför hög stress. Kommunal ekonomisk kompensation till föräldrar som själva vill sköta sin barnomsorg är en lösning menar motionärerna.

Karin Palmkrantz (s) hade inte heller mycket till övers för motionen.

- Dagens barnomsorg fungerar, tyckte hon. Barn behöver vara i en omsorg tillsammans med andra barn. Dessutom skulle ekonomiskt stöd för föräldrars omsorg i hemmet minska resurser inom befintlig omsorg. Och dessutom: Barnen mår bra i Sverige, sade Palmcrantz.

I motionen kan läsas att ekonomiskt stöd till föräldrar som vill ha sina barn hemma även skulle gynna den kommunala barnomsorgen. Inte minst med tanke på att antalet barn i grupperna skulle bli mindre. Det är dags att börja lyssna på föräldrarna står det vidare i motionen.

Ordföranden i bildningsnämnden, Christer Swedhs (c), ansåg att s och v också borde tänka på ökad valfrihet.

Swedhs underströk att minskade resurser ger plats för andra alternativ till barnomsorg samtidigt som förskolan därför på intet vis ska ersättas.

Margaretha Hegarty (kd) ansåg att även ensamstående skulle ha möjlighet att få tid för barnen. Valfrihet är bra. Inte bara för rika. Hon undrade varför så många kvinnor mår så dåligt i dagens samhälle. Klara kopplingar med barnen, menade hon.

Fullmäktige tog motionen till sig. S och v reserverade sig.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons