Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrljunga Bryggerier nobbar Munkbo

Annons

Ska Munkbo bryggeri hitta en ny ägare?. Ett rykte cirkulerar om att Herrljunga bryggeri skulle vara intresserat men vd Sture Branmark avfärdar det på direkten:

- Ett företag som konkursat två gånger är vi inte intresserade av. Vi har inte ens fått en förfrågan och får vi en blir det nej.

- Visserligen skulle man kunna tänka sig att köpa utrustning men vi kan lätt höja produktionen 40 - 50 procent med den utrustning vi redan har, säger Herrljungas vd.

Herrljunga Bryggeri är i dag en av de ledande tillverkarna av cider i Sverige och i företagsgruppen ingår också Gamlestadens Bryggeri som är känt för sitt Häxöl. Herrljunga är ett familjeföretaget lett av Sture och Göran Branmark med ett 25-tal anställda.

Carlsberg, Spendrups och antagligen också Kopparbergs torde vara ointresserade av Munkbo bryggeri. En ny svensk ägare måste antagligen hittas bland de mindre aktörerna. Kopparbergs köpte nyligen Munkbos Zeunertsbryggeri och Kopparbergs är i full färd med att samordna alla bryggeriförvärv de gjort det senaste året men de tittar säkert om inte annat än av artighet på Munkbo.

Krönleins Bryggeri i Halmstad och Åbro Bryggeri i Vimmerby kunde fungera som ägare. Men Åbro brukar finnas på marknaden som köpare av utrustning från konkursbon, men inte av hela bryggerier. Krönleins är det bryggeri som har de tuffast av alla då de har krav på sig att inom några år flytta ut från Halmstads centrum.

Bohuslänska Grebbestads, Tärnö Bryggeri på Kungsholmen, Slottskällans Bryggeri i Uppsala och Jämtlands Bryggeri är de svenska småbryggerier som gör de mest prisade ölsorterna i landet men alla har de svårigheter att få en lönsam åretruntproduktion. Av de småbryggerier som finns är det Jämtlands i Pilgrimstad som går bäst. De planerar en utbyggnad för att möta efterfrågan och Munkbo kan kanske passa in.

Men det finns en ny liten svensk uppstickare som trotsar bryggeridöden och som saknar eget bryggeri. Göteborska Skansen Lejonet som grundats av personer som arbetat åt Spendrups. Detta företag har låtit Munkbo brygga deras prisade öl, Nya Vinga Export.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons