Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgården måste säljas

Annons

Styrelsen har nu fått i uppdrag att med alla medel försöka bli av med den anrika herrgården.

- Det handlar om hembygdsföreningens överlevnad - vi har inte råd att ha herrgården kvar, så enkelt är det, säger Kurt Hellberg i Sågmyra hembygdsförening.

Den gamla herrgården har varit ett bekymmer för hembygdsföreningen ända sedan man fick överta herrgården för en billig slant efter branden för ett antal år sedan.

Goda krafter då i Sågmyrabygdens vänner, trodde nog att herrgården skulle bli ett klipp för föreningen, men så blev det inte, det har visat sig med åren att det är mer utgifter är inkomster att driva herrgården.

Hembygdsföreningen har dessutom inga resurser att renovera herrgården vilket är ett måste. En försäljning är enda utvägen för föreningens överlevnad.

- Herrgården är ett enda stort svart hål, en renovering bara på nedre plan skulle kosta över sex miljoner kronor, då ska man veta att det finns två plan till, som är i ändå sämre skick, säger Hellberg.

- Totalt handlar det om en renovering i 20 miljoners-klassen, och vem har råd med det?, undrar Hellberg.

För Sågmyra hembygdsför-ening är det ett måste att göra sig av med herrgården.

- Vi betalar i dag 40 000 kronor om året bara i elkostnader, det är lika mycket som vi får in på medlemsavgifter, så här kan vi inte fortsätta, menar Kurt Hellberg, som vill satsa resurserna på Svengården, som även den drivs av hembygdsföreningen.

Får man ingen köpare kan det bli tal om att riva den anrika herrgården.

- Det är inte bara att riva, det kostar också stora pengar, säger Kurt Hellberg i hembygdsför-eningen i Sågmyra.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons