Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heroinmissbrukare behandlas i Hörken

Annons

-Vi ligger i startgroparna och öppnar förmodligen i slutet av maj. Behandlingshemmet kommer att ha tio platser för vuxna opiatmissbrukare.

Det säger Peter Tallroth, 40, Stockholm, som står bakom handelsbolaget Moagården tillsammans med Tomas Fällén, 40, Hägersten.

Kommuner över hela landet erbjuds möjlighet att skicka missbrukare till behandlingshemmet. Tallroth uppger att man redan har fått ett antal förfrågningar.

Det var i fjol som de köpte Moa-gården med tre byggnader av Anders Skoglund, Ludvika. Denne hade ägt fastigheten i omkring tio år. Moagården byggdes under 50-talet och fungerade under flera årtionden som pensionärshem innan kommunen beslöt sig för att avyttra fastigheten.

Fällén och Tallroth presenterade sina planer i höstas. Vid ett stormöte i Hörkens bygdegård i slutet av september deltog cirka 75 personer och en handuppräckning visade att närmare 70 av dem var motståndare till etableringen av behandlingshemmet.

-Vi är kanske inte så oroliga för dem som kommer att bo på behandlingshemmet. Däremot är vi rädda för att de drar hit en svans och att det blir problem med inbrott i bilar och annat, säger en av byborna i dag.

-Vad vi saknar är ordentlig information från de som ska driva hemmet. Det utlovades i höstas men sedan dess har vi inte hört något. Men lyckas de att hålla ordning på dem som vårdas där så är det väl ingen fara, funderar den manlige Hörkenbon.

Annika Algeblad är socialkonsulent vid länsstyrelsen i Örebro och hon tror inte att byborna har fog för sin oro.

-Vården som ska erbjudas på Moagården är frivillig, det handlar alltså inte om tvångsvård. De som kommer hit är personer som är motiverade att komma ur sitt missbruk, säger hon.

De före detta heroinisterna behandlas med metadon och subutex, medel som ges i syfte att stoppa suget efter den tunga knarkdrogen.

-Vi tar ut en vårdavgift på 795 kronor per dygn. Jag eller Tomas kommer alltid att finnas på Moagården. Får vi många klienter behöver vi anställa minst ett par personer, konstaterar Tallroth.

Vårdtagarna får bo i egna små lägenheter på 36 kvadratmeter. De ansvarar själva för sin medicinering.

-Vi kommer att ordna med olika aktiviteter, till exempel go-cart, kanotpaddling och skidåkning. Det är inga busar som kommer till Hörken, understryker Tallroth, som också gör klart att någon form av missbruk eller kriminalitet inte accepteras.

Annika Algeblad vid länsstyrelsen uppger att man granskat Moagårdens nya ägare.

-Båda har erforderlig utbildning och erfarenhet från arbete på behandlingshem. Vi har tagit referenser på dem och det är enbart positivt, vi har inte hört en enda negativ kommentar, framhåller Algeblad.

När kommer ni att syna verksamheten på plats?

-Sannolikt inom sex månader efter att de kommit i gång.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons