Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heroindömda överklagar till Svea hovrätt

Annons

Fem av de sex män som den 6 februari fälldes av Falu tingsrätt i den stora heroinhärvan i Hedemora har överklagat sina domar till Svea hovrätt. Samtidigt överklagar kammaråklagare Catharina Wikner den friande domen för den sjunde åtalade, en Hedemorabo.

Åklagaren yrkar att den friade mannen ska dömas till fängelse för förberedelse till grovt narkotikabrott och förberedelse till grov varusmuggling.

Det har gått 14 månader sedan en 30-årig man från Hedemora greps av polisen i Wien när han just tagit emot sex kilo brunt rökheroin.

Efter omfattande hemlig avlyssning av flera telefoner i Hedemora beslutade kammaråklagare Catharina Wikner i Falun att slå till mot mannen i Wien.

Dalapolisens drogrotel ville med hjälp av Rikskriminalens narkotikarotel och den österrikiska polisen följa heroinpartiets väg från Wien till Hedemora.

Men när den 30-årige Hedemorabon lämnade väskan med heroin på hotellrummet och gick ner till baren tvingades spanarna slå till. Efter gripandet av 30-åringen den 25 december 2000 begärde åklagaren att den misstänkte 29-åringen skulle gripas. Polisen grep honom när han var på väg till en restaurang för att äta.

Efter en flera veckor lång huvudförhandling i Falu tingsrätt kom domarna den 6 februari.

Den 29-årige Hedemorabon dömdes till narkotikalagens strängaste straff, fängelse i 14 år och livstids utvisning ur landet.

Den 30-årige kuriren från Hedemora dömdes till fängelse i elva år för brotten förberedelse till grov varusmuggling, försök till grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Den 43-årige Hedemorabo som sålde heroin, som han tagit i pant för en skuld från en person han inte ville namnge, dömdes till fängelse i sex år. Han dömdes för grovt narkotikabrott.

Falu tingsrätt friade helt den Hedemorabo som Rikskriminalens spanare filmade när han, tillsammans med 29-åringen, bytte bensintank på bilen i en verkstadshall på OKQ8 i Hedemora.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons