Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heroindom överklagas

Annons

Mannen har, genom sin advokat Per Borgblad i Falun, överklagat hovrättens stränga dom till Högsta domstolen, HD, och begär att den ska bevilja prövningstillstånd.

Per Borgblad yrkar att HD ändrar hovrättens dom och friar 29-åringen från ansvar för brott.

Advokaten skriver vidare:

"Oavsett vilket slut domstolen kommer till i ansvarsfrågan, yrkas att HD undanröjer hovrättens domslut vad avser utvisningen ur riket, samt vad avser skyldigheten att utbetala 87 500 kronor."

Det är sedan restaurang Hedens ägare, 29-åriga Violeta Godevska, påträffades mördad den 21 juli som den dömde 29-årige mannen beslutat sig för att försöka få målet prövat i högsta instans.

I överklagandet står vidare:

"Med åberopande av ordinarie ombudets semesterledighet, men även mot bakgrund av nya händelser som inträffat i Hedemora i anslutning till personer med anknytning till detta mål, hemställes om anstånd med att utveckla grunderna för överklagandet för överklagandet."

Dokumentet är underskrivet av en av Advokat Borgblads biträdande jurister.

Högsta domstolen har tagit hänsyn till detta och ger anstånd till efter försvararens semester.

Både den misstänkte 29-åringen och hans advokat har hela tiden hävdat att kammaråklagare Catharina Wikners påståenden är felaktiga.

Något som varken Falu tingsrätt eller senast Svea hovrätt trodde på.

Domen i tingsrätten på lagens strängaste straff, 14 års fängelse och livstids utvisning, fastställdes nyligen i hovrätten.

I sin slutplädering sade advokat Per Borgblad:

"Alla i Makedonien smugglar mer eller mindre. Det har man gjort i hundratals år. Min klient har hela sitt vuxna liv varit inblandad i smuggling av flyktingar och har ett kontaktnät i Europa som är svårt att överträffa. Han har inte tagit personlig befattning med smuggelgods, bara varit förmedlare, men han har inte smugglat narkotika.

Han har levt ett stillsamt liv i Hedemora och umgåtts med kamraterna i fotbollsklubben. Han har haft svag privatekonomi med brist på pengar. Därför har han lånat pengar av mannen som (läs tidigare, tidningens anm.) ägde restaurang Heden."

Det var sedan restaurang Hedens bartender gripits i Wien med nära sex kilo heroin på juldagen 2000 som åklagaren gav order om att 29-åringen också skulle frihetsberövas.

Han greps av polisen när han kom ut från Heden med sin sambo på juldagen och han sedan dess varit inlåst i häkte.

Han sitter nu på häktet i Falun där även den mördade kvinnans befinner sig.

De är inlåsta, men har inga restriktioner längre utan kan ringa och ta emot telefonsamtal och personliga besök. De får också läsa tidningar, se tv och lyssna på radio, något som domstolen förbjöd under den långa utredningstiden.

Den dömde 29-åringen och bartendern är de som suttit längst i svenskt häkte.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons