Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes son föll offer för drogpåverkad man

/
  • Saknaden är konstant men Gunilla Ström har hittat en fungerande vardag igen sedan sonen Mattias misshandlades till döds.
  • – Jag har tre barn, brukar jag säga, två är i livet, säger Gunilla Ström som för två och ett halvt år sedan miste sin yngste son Mattias.

Annons

Det var ett bra samtal det där sista mellan Gunilla och hennes 21-åriga son Mattias Ström. Han skulle ta det lugnt med kompisarna på eftermiddagen, titta på, eller eventuellt spela lite boll på Kopparvallen i Falun. Kanske skulle han komma ut till stugan dagen efter. Han skulle gå hem tidigt för att förbereda resan till Skottland han snart skulle i väg på.

Det blev ingen resa, inte heller något besök i sommarstugan dagen efter. Då låg Mattias i den djupaste graden av koma omgiven av slangar och livsuppehållande maskiner i en sjukhussäng.

På väg till fotbollen blev han och hans kompisar uppsprungna av en 29-åring man hög på en blandning av alkohol och droger. Utan föregående bråk gav sig mannen på Mattias som gick sist i gänget.

Med en spark som träffade strax under örat fälldes Mattias som av smällen blev medvetslös, något som gjorde att hans reflexer slogs ut och att han utan att ta emot sig slog i gatan. Liggandes på marken fick han ta emot ytterligare sparkar.

Mattias kompisar larmade ambulans som förde Mattias till Falu lasarett och intensivvårdsavdelningen.

Det var dit föräldrarna Erik och Gunilla åkte sedan de fått beskedet om att Mattias misshandlats svårt.

- Det är någonting med huvudet, sa dottern. Jag förstod inte hur allvarligt det var förrän jag såg honom på lasarettet okontaktbar och omgiven av alla slangar, säger Gunilla som ganska snart fick veta hur svårt skadad sonen var.

- Han befann sig i den djupaste koma, på Falu lasarett kunde de inte göra mycket för honom samtidigt som hans tillstånd var så dåligt att det till en början var omöjligt att förflytta honom till Uppsala.

Det gjorde man i alla fall under natten mot söndagen. På Akademiska sjukhuset försökte man på olika sätt, bland annat genom dränering, lätta på trycket i hjärnan. Men Mattias tillstånd förbättrades inte. Den 21 juli, fyra dagar efter överfallet avled Mattias.

29-åringen som misshandlade Mattias den 17 juli hade tidigare samma dag rymt från en familjehemsplacering där han vistas sedan hans fängelsedom på åtta månader omvandlats. 29-åringen har en lång historia av brott och droger bakom sig. Vid dådet hade han blandat alkohol och tabletter. Han greps på väg mot Gävle, i jakt på mer narkotika.

- Enligt de undersökningar som gjordes ska gärningsmannen inte ha varit så påverkad under själva brottet. Kanske hade utgången blivit en annan om 29-åringen varit helt nykter och opåverkad, säger Gunilla.

Efter rättegångsförhandlingar i Falu tingsrätt och Svea hovrätt samt ett överklagande från gärningsmannen till Högsta domstolen, blev slutdomen sju års fängelse för bland annat grov misshandel och grovt vållande till annans död.

- Sju år är ingenting. Mattias förlorade sitt liv, vi har mist vår son, hans syskon sin bror och många har mist en vän. Det är många tankar som kommit och gått beträffande 29-åringen och att han tagit Mattias i från oss. En del primitiva och mörka som "varför ska han få leva när Mattias inte gör det" sen har jag försökt att tänka att 29-åringen också en gång varit ett litet barn, att han också är ett offer på grund av tragiska omständigheter, men jag känner ingen förlåtelse. I dag försöker jag att inte tänka på honom. Han får inte ta någon energi ifrån mig alls. Jag måste leva vidare, känna glädje i den familj som finns kvar, säger Gunilla som tycker att fonden till Mattias minne hon startat tillsammans med familjen och vänner är ett sätt att ändå göra något meningsfullt av det som hände.

- Det finns ingen mening med hans död, men genom fonden kanske vi kan starta en process som gör att en våldshandling stannar innan den blir verklighet. För mig är det också ett sätt att hålla minnet av Mattias vid liv.

- Jag försöker leva så gott det går i nuet och är rädd om mina relationer. Men det finns också dagar när det är lättare sagt än gjort.

Fakta: "Sockan" Mattias Ströms minnesfond

Fonden bildades på initiativ av Mattias föräldrar, syskon och nära vänner, tre månader efter Mattias bortgång. Grundplåten i fonden cirka 60 000 kronor kom in i samband med Mattias begravning där man önskade en gåva till fonden i stället för blommor. Fonden vill kämpa emot det oprovocerade våld som drabbade Mattias. Den 29 september varje år delar fonden ut ett stipendium till en person, organisation eller verksamhet som verkar för ett bättre samhälle. Dessutom anordnar fonden den 24 april för andra året i rad Orädd 2007, en temakväll för ungdomar i Falun med antivåldstema.

Mer information om fonden finns på www.sockan.se

Mer läsning

Annons