Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes livsverk hotas

Annons

Eshrat och Mohammad Nazemian, iranska ägare av Saffran i Falun, känner sig pressade.

- Stora livsmedelsjättar "äter upp" småbutiker. Och det är minsann ingen dröm att vara småföretagare i Sverige.

- Vi styrs av lagar och paragrafer, avgifter och massor av papper och bestämmelser hit och dit. Man blir trött bara av tanken.

Eshrat väger upp lite grekisk yoghurt, fyller en påse med calamata-oliver, passar på att berätta vad och vilken ost, marinerad tomat, marmelad, pesto eller annan spännande vara som kan tänkas passa till pasta, tomat, ris.

Kunder kommer och går, handlar och byter några ord med Eshrat som välkomnar tillbaka.

- Marknaden är kärv, debet och kredit går inte ihop. Vi ser ingen annan utväg än att slå igen. Hyran är hög, el och telefon kostar, allt måste betalas, suckar Eshrat, som med maken Mohammad drivit Saffran i åtta år.

- Nej, ni får inte!, säger en kund som hör Eshrat berätta.

- Och jag vill inte, säger Eshrat med bekymrad rynka i pannan.

Saffran har en trofast kundskara, men tyvärr, den räcker inte. Sortimentet är stort, mer än 8 000 artiklar. Det kunden vill ha av mat och kryddor skaffar de.

Läget på Åsgatan borde vara det bästa, nära centrum, nära till allt. Men tomma butikslokaler lite här och var på Faluns forna paradgata lockar inte till Nordstan.

Eshrat och Mohammad handlar från flera grossister. Manuella disken och butikshyllorna är välfyllda av grekiskt, iranskt, libanesiskt, afrikanskt, thailändskt, nötter, gurkor och "röror", kort sagt orientaliska produkter.

Och Saffran-kunden är till största delen svensk.

- Många unga, tillägger Eshrat. Jag blir lycklig när deras föräldrar kommer hit och handlar och berättar att deras barn lagat så god "Saffran-mat".

Mycket av Saffran-sortimentet har röda lappar.

- Ett måste, säger Eshrat.

Hon hoppas att butiksläget förändras till det bättre, annars ser hon ingen utväg.

- Saffran är mitt allt. Jag är snart femtio år, kunnig, arbetsam och flitig, men vem i detta land får arbete i min ålder trots dessa meriter?

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons