Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnet byter namn till Nationella skyddsstyrkan

Annons

Allt tyder på att det var sista gången som dessa personer träffades under benämningen hemvärnsting. Tinget fattade nämligen ett beslut om en namnändring till Nationella skyddsstyrkorna. Detta med anledningen av en förfrågan från hemvärnschefen Anders Lindström, Stockholm.
– Den nya militära organisationen, där dagens hemvärn är 70 procent av hela armén, innebär att ett namnbyte ligger i tiden.
– Hemvärnet anno 2005 är allt annat än det traditionella hemvärnet. I dag är sju av tio antagna i hemvärnet mellan 25-30 år, omtalar major Ulf Titz i Dalregementsgruppen.
I Dalarna finns i dag runt 1 800 hemvärnsmän och av dessa har cirka 300 en snittålder på 27 år.
– När hemvärnet blir Nationella skyddstyrkan vet vi inte. Men förmodligen kommer namnbytet att ske inom en snar framtid, tror Ulf Titz.
Som brukligt är delades det även ut ett antal medaljer i Ludvika under söndagen. Löjtnant Leif Persson och fänriken Krister Mahlberg från Ludvika var några av de som tilldelades förtjänstmedaljen i silver.
Även ett stort antal avgående chefer inom hemvärnet avtackades med keramikplaketter. Bland dessa Östen Larsson, Rolf Strandberg och Mikael Voutari, Ludvika, samt Boris Kullman, Grängesberg och Per-Olof Landin, Smedjebacken.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons