Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvård ger livskvalitet

Annons

- Vi vill erbjuda livskvalitet på patienternas villkor. Vi ska inte göra sjukhus av deras hem, vi är gäster, säger Margareta Ohlén som är chef för MOH-teamet i Falun.

Hon vill utöka verksamheten så att alla kommuninvånare ska ha tillgång till vårdformen.

Den här vården erbjuds patienter som vill vara hemma. 85 procent av dem har cancer. Oftast är det medicin- och kirurgklinikerna som remitterar patienter till MOH, som gör snabba insatser.

- Vi försöker göra hembesök samma dag som vi får remissen, det är viktigt att de som väljer det får komma hem snabbt, säger Margareta Ohlén.

Hon chefar över 17 sköterskor och två läkare som vårdar mellan 25 och 30 patienter hemma. Själv är hon distriktssköterska och rycker in när det behövs en vikarie.

Förkortningen MOH står för medicinskt omfattande hemsjukvård. Utredningar visar att den varken blir dyrare eller billigare än vård på lasarett.

- Och det går ju inte att mäta livskvalitet i pengar, säger Margareta Ohlén.

MOH-teamet är alltid tillgängligt, dygnet runt. Sköterskorna arbetar treskift, för att undvika rena dag- och nattlag. På det här viset vet alla vad som händer dygnet runt.

Klockan 17-08 är de dessutom jourhavande distriktssköterskor i Falun.

De svarar alltid i telefon.

- Det händer att patienterna testar, att de ringer bara för att kolla, så att de kan känna sig trygga, berättar Margareta med ett

leende.

Det finns alltså planer på att utöka verksamheten.

Teamet täcker ännu inte in Grycksbo-Bjursås och de norra kommundelarna med Enviken och Svärdsjö. Margareta Ohlén hoppas kunna anställa tre till så att tre sköterskor kan vara i tjänst varje natt. Då hinner de åka längre.

- Behovet är stort, och det ökar ju mer känd verksamheten blir, säger hon.

Sköterskorna använder inte så mycket teknik, mycket handlar det om samtal och möten.

De som jobbar i MOH-teamet får handledning, alltså en möjlighet att med professionell hjälp bearbeta vad de är med om i jobbet. Det är vanligt för dem som vårdar själen, men ovanligare för dem som vårdar kroppen.

- Vi kommer så nära patienterna och de anhöriga. På sjukhuset är vi på eget revir, men det blir mera personligt att vårda i hemmet. Vi måste arbeta med oss själva, säger Margareta Ohlén.

Faktaruta:fakta | omfattande hemsjukvård

MOH står för medicinskt omfattande hemsjukvård. Tidigare användes förkortningen PAH. I Falun har gruppen just flyttat från infektionsklinikens mögliga källare till luft och ljus och dubbelt så stora lokaler på sjätte våningen på Tallbacken, gamla långvården.

Vårdformen finns även i Borlänge, Mora, Hedemora och Avesta. Ludvika har ett palliativt rådgivningsteam.

Verksamheten i Falun startade 1998, i augusti blir det femårsjubileum. Sedan starten har man haft en volymökning med 35 procent.

Anhöriggrupper finns, de träffas kring olika teman.

Efterlevandesamtal genomförs efter tre månader.

Trygghetsplatser finns på avdelning 58, dit patienten kan komma direkt utan att behöva passera akutmottagningen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons