Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten pressas

Annons

- Vi tar emot många sommargäster här och det leder till ett högt tryck på hemtjänsten. Ibland dyker det upp folk med stora vårdbehov utan att vi ens fått reda på det i förväg, säger vård- och omsorgschefen Maire Jonsson.

Just nu vistas 14 hemtjänstbehövande personer från andra kommuner i Leksand. Samtidigt har många äldre med stora vårdbehov skickats hem från sommarstängda sjukhusavdelningar i länet. Det har inneburit att hemtjänsten bland annat tvingats starta en ny nattpatrull med tre anställda för att hinna med.

- Just nu går vi utöver ordinarie personalbudget. Efter sommaren ska vi göra en analys av hur många extratimmar vi haft för dem som kommer från andra kommuner och vad det inneburit i personalkostnader, säger Maire Jonsson.

Det är alltså vistelsekommunen, och inte vårdtagarens hemkommun som ska stå för betalningen.

Det har fått flera turistorter i landet att protestera. Leksands kommun har försökt att träffa egna avtal med vissa kommuner för att lösa ersättningsfrågan, berättar Maire Jonsson.

Men enligt Erika Barreby på länsstyrelsen har inte kommunen någon juridisk grund för sådana avtal.

Det är i så fall upp till andra kommuners goda vilja om de går med på att ersätta Leksand för omvårdnaden.

- Ärendet har varit ända uppe i regeringsrätten för en annan kommuns räkning. Men sedan maj i år är det fastställt att vistelsekommunen ska stå för betalningen. Vi har informerat kommunerna i Dalarna om det inför den här sommaren eftersom det diskuterats mycket tidigare år. Det viktiga är att de enskildas behov blir tillgodosedda, säger Erika Barreby.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons