Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten kritisk

Annons

Hon menar vidare att ha all hemtjänstpersonal på samma ställe skulle bli rörigt. Hon får medhåll av kollegan Ingela Backman.

- Tänk när all sommartrafik kommer igång. Det är ju kaos redan nu. Hur blir det inte då framåt sommaren.

Det råder delade meningar bland hemtjänstpersonal vad det gäller ett eventuellt framtida Hemtjänstens hus, menar enhetschefen för hemtjänsten i Edshult, Djura och Insjön, Margareta Olsheim. Hon talar om samordningsvinster. En del andra kommuner har gjort något liknande.

- Lära mycket av varandra och vi vinner mycket på den sociala sidan.

Margareta Olsheim menar vidare att ett centralt Hemtjänstens hus kan höja statusen på yrket. Hemtjänsten blir mer synlig och folk får se att det är en viktig yrkesgrupp i samhället.

- Vi kan inte vara statiska i organisationen när verkligheten förändras.

Ett par eftermiddagars diskussioner i Edshultsgården med inblandade parter har nyligen genomförts. Politiker, tjänstemän och hemtjänstpersonal från Edshult, Gränden, Noret och Tibble medverkade.

Edshults hemtjänst Mary Mohlin är kritisk. Hur blir det med tystnadsplikten när än fler människor blir inblandade?

- De har glömt pensionärerna. De tycker redan att vi är för många. Förändringar för förändringars skull. Det är ju löjligt. Vi har tröttnat på förändringar.

- Vad kostar det här? undrar Ragnhild Grejs.

Hon tänker tillbaka på reformer som KomAn och Ädel.

- Av dem blev det bara kattskit.

Socialchef Anders Ludvigson menar att det handlar om en utveckling av verksamheten för att möta framtidens ökade vårdbehov. Visionen är att hålla samman hemtjänstorganisationen.

- Jag tror att det finns en effektivitetsvinst på sikt.

Samtidigt är det viktigt att sitta ned och tala och lyssna, fortsätter Ludvigson. Han förstår hemtjänstpersonalens reaktioner.

- Det är lätt att förstå deras situation.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons