Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemslöjdens 100-årsjubileum ska uppmärksammas i två utställningar

Annons

I år firar Mora Hemslöjd 100 år. Det uppmärksammas i två utställningar. Den ena pågår på Zornmuséet i Mora och ger en historisk återblick. Den andra utställningen visar hemslöjdens framtid. Några lokala formgivare och konstnärer presenterar nyframtagna produkter på uppdrag av Mora Hemslöjds butik.

De designade verken har inspirerats av traktens slöjdresurser och kulturarv. 31 maj invigs framtidens utställning och den utgör sommarens begivenhet på Zorns textilkammare.

Bakgrunden till jubileumsutställningen i kammaren är ett projekt, som inleddes förra året med stöd av NFH, Nämnden för hemslöjdsfrågor, och Sparbanksstiftelsen.

Målsättningen var att skapa nya och spännande produkter av 2000-talets formgivare och hantverkare för Mora Hemslöjd.

Under våren fick sex specialinbjudna formgivare och konstnärer en introduktion i traktens slöjdresurser och kulturarv. Bland annat besöktes Zorns gammelgård och textilkammare, Zorngården, Mora Hemslöjdens vänners samlingar, G. Anderssons Vävskedsfabrik, Morells metallgjuteri, skinnsömmerskan Anna Hansson och väverskan Maj-Britt Lundin. Utifrån inspiration av nämnda besök fick de inbjudna formgivarna skissuppdrag, och via skisser samt prototyper utförda av utvalda hantverkare och småindustrier, finns några nyframtagna produkter klara för visning.

Det är bland annat moderna plädar formgivna av Nygårds Anna Bengtsson, som även formgivit en dopklänning samt en barnfilt inspirerad av Moradräkten. Anna Sjons från Rättvik har formgivit tygtryck, vävda gardiner och broderade kuddar samt täljda kvinnofigurer. Ebba Matz, bördig från Leksand, har gjort mässingljusstakar i en helt ny design.

Utställningens formgivare är Nygårds Anna Bengtsson och ansvarig för utställningskatalogen är Anna Romson.

Utställningen invigs på jubileumsdagen den 31 maj med högtidstal av Anne Ludvigsson, ordförande i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons