Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemming vill veta hur friskolan ska betalas

Annons

Roger Hemming har ingen klar uppfattning om hur mycket det kommer att kosta kommunen när friskolan i Gubbo och Jobsbo startar i höst. Men han är övertygad om att det handlar om någon eller några miljoner kronor. En uppgift finns det dock som pekar mot cirka 2,5-3 miljoner kronor.

- Vi vet inte vad det kommer att kosta förrän den dagen skolan slår upp dörrarna och inte ens då är det säkert, framhöll Hemming när interpellationen diskuterades i fullmäktige.

Även om det varit klart sedan i december att det skulle bli en friskola, så har inte barn- och utbildningsnämnden räknat med några kostnader i årets budget.

- Jag vill veta hur övriga partier tänker göra för att se till att de barn som går i kommunal skola får bibehållen kvalité och hur kostnaderna ska finansieras, underströk Hemming.

Centerpartiet ser det hela som en höjning av kvalitén eftersom det blir fler lärare per i elev i den kommunala skolan.

- Vi gör bedömningen att ramen för barn- och utbildningsnämnden håller och gör den inte det får vi från kommunledningen vara beredda att skjuta till extra pengar, sa Göran Engström.

Moderaten Tommy Karlsson framhöll att friskolans barn kostar mindre än de barn som går i kommunal skola och utifrån detta borde friskolan vara en bra affär kommunen.

- Visar det sig att budgeten för barn- och utbildningsnämnden spricker får vi leva med det, mer långsiktigt är jag övertygad om att detta är en bra affär för kommunen.

Även vänsterpartiet hade svarat på interpellationen och de deklarerade att de är emot privata skolor, men att det är som det är och kommunledningen får då eventuellt skjuta till extrapengar.

- Jag konstaterar att jag fått svar, men jag vill påstå att de inte innehåller något konkret, avslutade Hemming.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons