Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemming får licens för att skrämmas?

Annons

Han trodde inte att det skulle möta några problem. Egentligen borde det ha blivit en ren formsak med tanke på att Roger Hemming sedan många år var jägare och hade licens för sex vapen.

Men, han stötte på patrull redan i den första instansen. Polismyndigheten lät Rikspolisstyrelsen yttra sig över ansökningen.

Rikspolisstyrelsen avstyrkte den 21 augusti 2002 ansökningen med hänvisning till att "synnerliga skäl" för att inneha ha en startpistol inte ansågs föreligga.

Det instämde polismyndigheten i, och påpekade att en startpistol i orätta händer lätt kan förvandlas till ett livsfarligt vapen...

Roger Hemming förstod inte logiken i polismyndigheternas resonemang. Han ville hellre skjuta skrämskott av hänsyn till såväl kanadagäss som djurvänner. Men polisen ville uppenbarligen tvinga honom att använda de livsfarliga vapen som han redan hade licens på.

Han fick visserligen ett tips från polisen som nästan gick i linje med hans ansökan. Om han tömde patronerna på hagel kunde han ju använda hagelbössan för att skrämmas med...

För Roger Hemming var visserligen startpistolen ingen absolut nödvändighet men mycket smidigare än hagelbössan.

Han hade redan i samband med ansökningen påpekat att om skrämskott inte hade avsedd effekt kunde licensen på startpistolen lika gärna återkallas.

Men i och med polisens nej blev ansökningen en allt viktigare principfråga.

Roger Hemming överklagade polisens avslag till länsrätten.

Den 2 oktober gick länsrätten på polisens linje och avslog överklagandet.

Roger Hemming hade nu bestämt sig för att löpa hela linan ut. Han fortsatte striden mot myndigheternas i hans tycke korkade uppfattning och sökte prövningstillstånd hos kammarrätten i Sundsvall.

Men, kammarrätten tyckte som länsrätten och polisen, och gjorde tummen ner den 9 december 2002.

Därmed drev Roger Hemming sin uppfattning vidare till Regeringsrätten.

Och efter drygt två års väntan har han äntligen fått gehör.

I tisdags, den 15 mars, meddelade Regeringsrätten sin dom. En dom som klart och tydligt ger kammarrätten bakläxa.

Kammarrätten borde ha insett att länsrättens beslut var oklar påpekar Regeringsrätten. Den högre instansen påminner bland annat om att enligt vapenförordningen behöver vissa organisationer och klubbar inte söka tillstånd för start- och signalvapen.

- Kammarrätten borde ha meddelat prövningstillstånd med anledning av Roger Hemmings överklagande av länsrättens dom, skriver Regeringsrätten.

Därmed upphäver Regeringsrätten det överklagade beslutet och meddelar Roger Hemming prövningstillstånd i kammarrätten av hans överklagande av länsrättsdomen.

- Det var myndigheternas tokbeslut som fick mig att driva ärendet vidare, kommenterar Roger Hemming som via tidningen får del av den senaste domen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons