Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmamys spår Ikea

Annons

Den nya Ikeakatalogen presenterades på torsdagen under högtidliga former. Tidningen var på plats på dalfolkets närmaste Ikeavaruhus vid Valbo köpcentrum utanför Gävle, för att få en smygtitt på det kommande årets inredningstrender.

Ikeakatalogen kan med rätta sägas vara ett av de mer tongivande fenomen som svensk näringsliv någonsin exporterat till utlandet. Denna inflytelserika heminredningsbibel når närmare 160 miljoner mottagare, på 25 olika språk under de kommande två veckorna. Miljontals konsumenter, från Nås till New York, ska alla tråna efter möbler med exotiska namn som Sturefors, Klippan och Mysinge.

Att påstå annat än att det stora företaget från Småland faktiskt dikterar villkoren för hur våra hem ska se ut är att förvrida sanningen. För om sanningen ska fram äger nog alla något från Ikea. Ett durkslag, några servetter eller varför inte en behändig kökspall som också kan användas som skrivbord, stege, barbord och klädhängare. Allt i sann Ikeaanda.

Årets inredningstrend präglas till stor del av vad som händer i världen utanför. I oroliga tider söker vi oss till hemmets trygga vrå och därför är det självklart att just Ikea tagit fasta på detta i årets katalog, under paroller som talar sig varma för det nya ombonade hemmet

- Det är en orolig värld och många är stressade. Därför känns det naturligt med en återgång till mysiga material och lugnande hem, säger Hillevi Björn, avdelningschef för kommunikation och inredning vid Ikea Gävle.

Kännetecken för Ikeahem 2006 är ett välkomnande kök, multifunktionella gemensamma ytor och inte minst ordning och reda genom fiffiga förvaringslösningar. Inget nytt under solen egentligen, om man ska vara lite kritiskt. Färgerna som gäller är mossgrönt, svart och ett urval mustiga röda toner.

Under det kommande året ska främst sovrummet hamna i fokus. Vi ska rulla runt bland broderade sängkläder, mysiga kuddar, vadderade sängramar och inte minst få vår sköna nattsömn i Ikeas nya madrasser i naturmaterial.

Ett annat uttryck som återkommer mycket i Ikeasammanhang just nu är inredningsstilen "country" - ännu ett steg i svärmeriet för förlorad herrgårdsidyll, stockholmskt skärgårdsliv, eller kanske ännu mer, ett politiskt korrekt svärmeri för den genuina landsorten. Sommarstugan möter trean vid Karlaplan. Country kännetecknas av rustikt trä i olika nyanser och betsningar, rena färger och ljusstakar i smide. Överkast i olika blommönster gör inhopp även i årets katalog, under stilgruppen country.

Den uppmärksamme kan också se att skinn i olika färger och texturer gör återtåg i Ikeahemmen. Allra läckrast är det med stilrena soffor i rött, blankt skinn.

MENNA HAGIGI

Mer läsning

Annons