Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma- premiär efter 20 år

Annons

- Det är inte utan att det kommer att kännas litet pirrigt, men det blir roligt att komma till Malung och spela i Orrskogen, säger Barbro.

Hon medverkar i Riksteatens pjäs "Det brinner, det brinner" i regi av Ole Forsberg. Barbro spelar fyra roller - journalist, nyfiken bybo, hårfrisörska och keramiker. Hennes medspelare Ulf Isenborg, Åke Hellberg och Yvonne Wangrot delar på ytterligare nio roller.

Pjäsen handlar om ett litet samhälle och hur det kan gå på tok i jakten på att någon gång få lugn och ro. Barbro lovar en pjäs som kommer att locka till många skratt.

- Det finns många situationer där folk kan känna igen sig, säger hon.

För Barbro är det här första turnén med Riksteatern. Man gör totalt 125 föreställningar från Gällivare i norr till Sjöbo i söder. Nu har man nått halvvägs i turnéplanen.

- Jag upplever Riksteatern som en verklig mission. Det är roligt att komma ut i landet, men det är också jobbigt att turnera så länge, att vara hemifrån och bo på hotell, säger Barbro.

Att det skulle bli scenen för Barbro stod nog klart ganska tidigt. Som 13-åring debuterade hon som vokalist i popbandet Shannons.

- Fast jag var inte så bra i debuten i Trysil, minns hon.

Men hon tröstades med att "det skulle komma fler chanser". Och det gjorde det alltså.

Att hennes faster Irma Christenson var en stor Dramaten- och filmstjärna i Sverige var något som också inspirerade Barbro i yrkesvalet.

I slutet av 70-talet gick Barbro på statens scenskola i Malmö. Sedan följde några år vid Malmöteatern och tv-ensemblen innan flyttlasset gick till Stockholm och Stadsteatern. Numera bor hon med familjen i Västerås.

Genom åren har hon medverkat i bland annat Mankell-filmer och Moberg-filmer och läkare har hon spelat i flera sammanhang: tv-såporna Rederiet och Skilda världar samt biofilmen "Älskar, älskar inte".

Som skådespelare kommer hon hem till Malung och bor en natt på hotell Skinnargården.

- Där jobbade jag under gymnasietiden som croupier på helgerna. Direkt hem från gymnasiet i Ludvika och ner till roulettbordet i club Grönland som det hette på den tiden, minns Barbro.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons