Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma igen - från Darfur

Annons

I augusti 2003 sprängdes FN:s högkvarter i Bagdad. 124 människor dog. Det blev en chock för organisationen. Tidigare hade FN varit förskonad från terrordåd.

Två lärdomar drogs. Säkerheten måste bli bättre och det bör finnas god sjukvård för de anställda på plats.

I provinsen Darfur i Sudan har FN personal vid flyktinglägren. I Darfur har 180 000 människor dött under de senaste två åren och två miljoner är på flykt.

Förra året fick Räddningsverket en förfrågan från FN om det kunde bygga upp tre sjukvårdskliniker för biståndsarbetare. Sex sjuksystrar och en läkare behövdes för ett tre månader långt uppdrag.

En av dem som tackade ja var Maria Eriksson.

Strax före jul åkte hon ned till staden El Fasher i norra Darfur. Tillsammans med en annan sjuksköterska startade och drev hon en klinik. Läkaren från Räddningsverket fanns tillgänglig på telefon om det behövdes.

Närmaste sjukhus var i Sudans huvudstad Khartoum - tre timmars flygresa bort.

- Det är lärorikt. Man får ta stort ansvar och det är enkla förhållanden, säger Maria Eriksson.

Riktigt dramatiskt blev det när de fick in en kvinnlig biståndsarbetare med svåra magproblem och gallsmärtor. Hon hade knappast klarat flygresan till huvudstaden. Maria och hennes kollega lyckades bota patienten och efter ett par dagar var hon i tjänst igen.

Maria Eriksson beskriver inbördesstriderna i Darfur som en etnisk konflikt mellan araber, som ursprungligen var nomader, och de mer bofasta afrikanerna. Dessutom begår regeringstrupper övergrepp mot civilbefolkningen.

Maria säger att hon inte var rädd när hon var där nere. Det finns trupper från Afrikanska unionen i området och FN har säkerhetspersonal på plats.

I staden El Fasher kunde de promenera, men det var tryggast att åka bil. Däremot var det för farligt att ge sig ut på landsbygden.

Det var inte första gången Maria Eriksson gav sig ut på FN-uppdrag under Räddningsverkets verksamhet. Hösten 2003 var hon på Västbanken tre månader och arbetade med att köra ut mat till utdelningscentraler. När hennes uppdrag var på väg mot sitt slut blev hon tillfrågad om hon kunde arbeta som sjuksköterska för FN i Bagdad. Även det tackade hon ja till.

Men för tillfället är hon hemma i radhuset i Östra Främby - och hon kan vila upp sig.

Det som står högst på dagordningen just nu är att söka jobb - i Dalarna... eller Norge... eller ett nytt uppdrag för Räddningsverket.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons