Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos björnhannen

Annons

I slutet av april sköts en 14 år gammal, märkt björnhanne i närheten av Sörsjöns nedlagda järnvägsstation. Den, och en annan björn hade turats om att ta får i en fårhage. Ett tjugotal får hade försvunnit i byn. När försöken att skrämma bort björnen misslyckades gavs tillstånd att skjuta björnen.

Eftersom björnen var märkt visste man att den hade tillbringat vintern i ett ide vid Ellbeckswemmsuäl, 3 kilometer nordväst om Nornäs i Älvdalens kommun.

När Stig Hermansson och Anders Hård från Nornäs besökte platsen nyligen fick de se att idet som den gamle björnen legat i var ett så kallat korgide.

Idet såg ut som ett stort fågelbo, mycket omsorgsfullt iordningställt. Hade det varit lite fjädrar och dun i det hade det lika gärna kunnat vara ett fågelbo.

Honbjörnar gör sig ofta ett "riktigt" ide i en gammal myrstack och det är också det vanligaste när det gäller hanbjörnar. Ensamma hanbjörnar och oerfarna ungbjörnar kan dock göra sig ett betydligt enklare ide och låta sig snöas över.

- Det är inte helt ovanligt med korgiden, säger björnexperten Karl-Arne Olander i Älvdalen. Vi ser sådana iden då och då, kanske ett par per säsong.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons