Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma från ön

Annons

Nere i Malaysia ingår Johanna Bäck tillsammans med två läkare i ett medicinskt team.

Att jobba "bakom kameran" tycker hon var en fantastisk upplevelse men hon skulle under inga omständigheter ställa upp i programmet.

- Aldrig i livet, något mer oglamoröst får man leta efter.

- På ön är tristessen ofta stor, deltagarna sitter och väntar stora delar av dygnet. Lägg sedan till bristen på mat, den psykiska pressen och värmen, nej, det är inget för mig.

Johanna Bäck fick erbjudandet att vara med av en kollega när hon jobbade på akutmottagningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Först trodde hon att det var ett skämt, men det visade sig bli allvar.

- Det är ett spännande äventyr där nere. Ibland stannar man upp och tänker, "Gud, är jag verkligen här?". Arbetsplatsen ser ut som ett paradis och det är varmt och vackert.

Arbetstempot är mycket lugnare än det inom akutsjukvården, samtidigt som jobbet är mer utmanande. Det medicinska teamet har till exempel jour dygnet runt.

- Plötsligt kan det hända något allvarligt och då står man på en öde ö med två timmars båtfärd till närmaste sjukhus.

De medicinska åkommor som deltagarna på ön kämpar mot är framför allt vätskebrist, solsting och infekterade sår. Några deltagare fick "vätskas upp" - det vill säga fick vätska och näring via dropp.

- En del av dem bröt, men andra åkte tillbaka till ön.

Expedition Robinson spelas in i Malaysias övärld. Produktionsbolaget Strix gör programmet till sex europeiska länder. För Sveriges del görs i år två program - "vanliga" Robinson och kändis Robinson. Det medicinska team där Johanna Bäck ingår finns till hands för alla deltagare och inspelningsstaben på cirka 200 personer. All personal bor på två resorter på öar skilda från deltagarnas.

- Egentligen hade det nog varit roligare att filma livet bakom kameran. Det blev en del intriger bland oss som jobbade, säger hon med ett skratt.

Johanna Bäck kan inte prata om produktionen eftersom hon är belagd med tystnadsplikt. Men hon tror att programmet blir lite annorlunda mot förut.

- Det blir flera program i veckan jämfört med ett tidigare, vilket gör att tävlingarna är fler och vissa är annorlunda.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons