Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma från kaoset

Annons

Det har gått drygt två veckor sedan 39-årige Lars Dalin från Falun hamnade mitt i kaoset vid FN:s högkvarter i Bagdad. Drygt 20 personer dödades och ett hundratal skadades när en självmordsbombare detonerade en sprängladdning i en cementlastbil vid byggnaden. Han arbetade bara hundra meter därifrån.

Lars arbetade bara hundra meter därifrån.

- Det blev som en sandstorm och det regnade bråte. Det är märkligt att ingen av oss svenskar träffades av allt splitter, säger han.

Fyra andra kollegor befann sig cirka en kilometer bort när bomben detonerade. Bilen skakade till av tryckvågen och kollegorna såg en väldig rökpelare över högkvarteret.

När den värsta stormen bedarrat hade lägrets sjuksköterska redan hämtat akutväskan. Hon var på väg, men kom aldrig därifrån.

I stället strömmade blodiga och chockade människor in i lägret, där många visste att det fanns ett sjukvårdstält.

- Plötsligt stod vi mitt i ett attentat och hade fullt upp med att förbinda ett 50-tal svårt skadade, berättar Lars.

Tältet var välutrustat, ändå tog förbanden slut. Till sist användes det mesta, bland annat lakan.

Lars är samlad när han berättar. Han väljer sina ord och förklarar att han av etiska skäl gärna undviker detaljer.

- Jag är bara nöjd med att vi jobbade så bra och att ingen klappade ihop, säger han.

Ganska snabbt förstärktes den svenska hjälpstyrkan av amerikanska soldater, ambulanser och ambulanshelikoptrar som förde skadade i skytteltrafik till flera fältsjukhus i närheten.

När den första akutinsatsen var över väntade en lång natt för Lars som ju i första hand var på plats för att upprätthålla elförsörjningen i det svenska tältlägret.

- När mörkret föll gällde det att få fram allt tillgängligt ljus till det sönderbombade hotellet där det fortfarande låg skadade och döda, berättar Lars.

Han lånade nya elverk, skaffade diesel och kämpade för att koppla ihop svensk el med engelsk. Arbetet fortsatte långt in på natten.

- Vi kunde sitta ner tillsammans först i 03-tiden, drygt tolv timmar efter attentatet, berättar Lars.

De sju svenskarna var givetvis trötta, men ingen av dem kunde sova den natten. I stället började de städa det blodiga lägret, laga revor i tälten och så småningom tog de en välbehövlig dusch.

Dagen därpå beslutade Räddningsverket att evakuera svenskarna. Lägret var delvis förstört och hjälpbehovet ett annat efter attentatet. Efter att FN transporterat många svårt skadade ut ur Irak kunde den svenska gruppen lämna Bagdad via Amman i Jordanien.

Där blev de kvar i tre dygn innan de kunde flyga till Göteborg.

- Vår bearbetning av händelsen kom naturligt när vi inte kunde flyga vidare direkt. Och väl i Göteborg hade vi ytterligare debriefing med hela gruppen, berättar Lars som av allt att döma klarat situationen bra, kanske för att han har varit i akuta situationer tidigare.

- Om en reaktion kommer i dag, i morgon eller om två år vet inte jag, säger Lars som trots allt är beredd att ge sig ut på nya internationella uppdrag.

- Blir jag tillfrågad så åker jag, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons