Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligt matteprov på Kyrkskolan

Annons

Det var vad som engagerade 30 slumpvis utvalda nior i Kyrkskolan på fredagen. Testet var av mycket hemlig karaktär och eleverna måste vistas i provlokalen hela tiden. Matteprovet ägde nämligen rum inom ramen för OECDs (Organisation för economy cooperation and developement) internationella utvärdering av studenters kunskaper.

Många länder och skolor över hela världen deltar, varav 173 grundskolor i Sverige. I Ludvika kommun var "Kyrk" den enda skola som blev uttagen.

- Det här är en mycket speciell grej som vi håller på med i dag, berättade Göran T:son Green, som hade det lokala ansvaret för provet och sköter den tillhörande administrationen.

- Målsättningen är att kartlägga hur det är ställt med mattekunskaperna i de olika länderna och se om de ligger rätt med inlärningen. Man får därmed en uppfattning om vad som kan förbättras.

Uttagningarna till de internationella proven sköts av en speciell grupp med placering i Washington.

- På vilka grunder de valde att ta med Kyrkskolan har jag inte fått klart för mig. Men de vill ju att materialet ska vara så brett som möjligt och här får man en uppfattning om vilka mattekunskaper som finns bland elever i Bergslagsbygden.

På plats fanns hela tiden Anders Hedén från Högskolan i Kalmar. Han höll koll på tiden och såg till att reglerna följdes.

Under ett antal kortare raster bjöds eleverna på kaffe, saft och smörgåsar. Detta all den stund ingen fick lov att avvika från lokalen innan provet var avslutat.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons