Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligstämplat CIA-material släppt

Annons

Hemligstämpeln har hävts på dokument från 1970-talet som i detalj redogör för CIA:s olagliga spionaktiviteter i USA under två decennier. Materialet finns nu på internet.

Akterna, som uppgår till 693 sidor, berättar i detalj om CIA:s avlyssning av journalisters telefoner, övervakning av studenter, öppnad post, mordplaner och mänskliga experiment.

Dokumenten, de så kallade familjejuvelerna, ingår i offentliga utredningar och reformer som inleddes 1973 av den dåvarande CIA-chefen James Schlesinger efter att han upptäckt att olagliga aktiviteter pågått sedan 1950-talet. Schlesingers företrädare Richard Helms hade fått sparken när han hade vägrat att förhindra utredningen av Watergateaffären.

Schlesinger initierade rapporten sedan han fått reda på att tidigare CIA-agenter varit inblandade i Watergateskandalen som ledde till Richard Nixons avgång 1974.

Den amerikanska journalisten Seymour Hersh avslöjade CIA:s olagliga aktiviteter under decennier på New York Times första sida i december 1974.

Fram till nu har hemligstämpeln bara hävts på ett par dussin sidor, men de har skapat kraftiga reaktioner.

Frisläppandet erbjuder "en glimt från en annan annorlunda tid och en mycket annorlunda organisation", säger den nuvarande CIA-chefen Michael Hayden i ett uttalande.

CIA släppte även hemligstämpeln på 11|000 sidor med analyser av sovjetisk och kinesisk inrikespolitik, information om Warszawapaktens militärprogram och hundratals sidor om spionplanet A-12.

TT

Mer läsning

Annons