Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga maskiner räddade jobb

Annons

- Nu går det riktigt bra, säger Mikael Lindell, vd för företaget i Falun, samtidigt som han visar runt i fabriken, som ligger i Pripps gamla lokaler i Främby.

Han berättar om koncernen HL Display, med huvudkontor i Skarpnäck, som på sex olika fabriker tillverkar produkter för prismärkning, varuexponering och butiksinredning.

Han visar fabriken i Falun som är specialiserad på screentryck, vakumformning samt varm och kallbockning av plast. Här finns de superhemliga maskinerna som varmbockar plastvaror. Det är dessa maskiner som räddat kvar arbeten från att ha exporterats till låglöneländer.

- Vi har räknat ut att dessa maskiner drivs av en tredjedels tjänst och bockar 600 plastprodukter per timme. För våra konkurrenter som gör detta för hand klarar en person 200 produkter per timme, berättar Mikael Lindell.

Fotograf Johan Lundahl får skarpa order att inte ta någon bild på maskinerna som inte finns någon annanstans i världen inom denna tillverkningsindustri.

- Vi har en stor konkurrensfördel genom att våra konkurrenter har denna tillverkning i låglöneländer där han man inte haft kunskapen att utveckla den här typen av maskiner. Men vi har vår produktionsutvecklare Lennart Jakobsson, som är mannen bakom detta, berättar Mikael Lindell.

Gissa om Lennart Jakobsson är populär både bland personalen, som fått behålla jobben och företagsledningen, som nu har extremt lönsamma maskiner.

Koncernen HL Display visar för år 2001 en omsättningsökning med 23 procent till 1.07 miljarder kronor. Resultatet före skatt ökade med 86 procent till 82 miljoner kronor.

Men de exakta siffrorna för fabriken i Falun är hemliga. Men Mikael Lindell berättar att fabrikens omsättningsökning och resultatökning är ungefär lika stor som koncernens.

- Dessutom har vi börjat 2002 på ett mycket bra sätt. Siffrorna för januari i år kommer att bli betydligt bättre jämfört med samma månad förra året.

Ett resultat av detta är att HL Display kommer att satsa på investeringar. Efter en liten paus under det gångna året är det nu dags för nysatsningar. Dessa investeringar resulterar i nyanställningar:

- I dag har vi 85 anställda. Det mesta talar för att vi under 2002 kommer att passera gränsen för 100 anställda, säger Mikael Lindell, som kommer att efterlysa bland annat maskinoperatörer och ingenjörer.

- Det är här som jag är orolig för att färre elever i skolorna inte väljer tekniska ämnen. Vi behöver fler tekniker, säger han.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons