Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemköp flyttar

Annons

Därmed lämnar Hemköps ledning den plats där företaget en gång i tiden byggdes upp.

Mats Jansson, koncernchef och vd för Axfood, där Hemköp är ett av dotterbolagen, förklarar att företaget nu kommer att kunna dra fördel av Axfoods samlade funktioner på ett bättre sätt. Då handlar det om allt från inköp till ekonomiavdelning.

Även Hemköps kontor i Göteborg kommer att flyttas till Solna. Där berörs tio personer av flytten.

- Just nu känns det som rätt tillfälle att samordna dotterbolagen i Axfood till en mer central organisation. Hemköps flytt är inte en isolerad händelse utan ett av flera dotterbolag inom Axfood som ska flytta sina kontor till Stockholm. Fördelen är att vi bland annat kan samordna alla inköpen från en enda punkt i Stockholm och därmed erbjuda billigare matpriser, säger Mats Jansson.

Den här flytten kommer egentligen inte som någon överraskning. Allt sedan Axfood bildades för tre år sedan och Hemköp gick från att vara ett eget börsnoterat företag till att bli ett dotterbolag inom Axfood har det spekulerats i när företaget skulle flytta kontoret från Falun. På torsdagsförmiddagen kom beskedet att Hemköp lämnar Falun och Dalarna där företaget uppstod.

Innebär det också slutet på det gamla framgångsrika Hemköp och början på en ny tid för företaget?

- Hemköp är fortfarande Hemköp, trots att Hemköp inte har den vinstnivå som vi kräver i ledningen. Hemköp tjänar 1,5 procent av omsättningen. Det är bra, men borde kunna bli ännu bättre. Därför är Hemköp fortfarande kronjuvelen i vår märkeskrona och kommer att vara kvar i Dalarna minst lika mycket som tidigare, menar Mats Jansson och berättar att Falun ska bli orten för en av Hemköps tre regionkontor.

Det kontoret kommer att bemannas av regionschefen Mats Johansson plus en eller ett par medarbetare och ska omfatta Dalarna samt Norrland. De övriga regionkontoren ska finnas i Stockholm och Göteborg.

Men detta var inte något som de 40 anställda på huvudkontoret i Falun tänkte på i går. De går nu mot en osäker framtid:

Lennart Andersson, vd på Hemköp, säger att samtliga anställda erbjuds att följa med till Stockholm. Företaget kommer att bistå med ett paket som innehåller hjälp med flytt och bostad. De som väljer att stanna i Falun kommer att få hjälp med att hitta nya jobb. Det kan handla om att börja arbeta i någon av Hemköps butiker i Dalarna, att utbilda sig, eller starta eget.

- Vi kommer att samarbeta med bemanningsföretaget Adecco för att kunna finnas till hands med stöd och hjälp. Målsättningen är att alla på kontoret ska få nytt arbete, säger Lennart Andersson och berättar att den personal som drabbas är relativt ung och välutbildad.

I början av februari presenteras siffrorna som visar Hemköps resultat under det gångna året. Men det är ingen hemlighet att matkedjan haft problem.

- Tidigare låg vi före konkurrenterna i utvecklingen inom matbranschen. Nu har vi stannat upp och konkurrenterna har kommit i kapp. Därför måste vi nu vidta åtgärder för att Hemköp ska lyfta igen, säger Bodil Eriksson på Axfood.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons