Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsvänner rasar

Annons

Han blev mycket ledsen när han läste i tidningen om den uppgörelse som är på gång. Peterson betraktar den förestående rivningen som en svår förlust för hela staden.

- Detta hus hör till de allra sista i sitt slag. Detta tillsammans med Elg&Persson-huset utgör en unik stadsmiljö som är den sista länken till de gamla affärstraditionerna i Ludvika centrum, säger Peterson som djupt beklagar att kommunstyrelsens arbetsutskott nu har slagit in på rivningslinjen.

In i det sista hade han och alla andra vänner av Ludvikas lokala historia närt en förhoppning om att huset trots allt skulle kunna få en framtid vid det nya salutorget.

Så sent som för bara någon vecka sedan var frågan om Kandikahusets vara eller icke vara helt öppen hos planerarna på stadsarkitektkontoret och mark- och planeringsenheten.

Intresset har fram till nu helt fokuserats på första etappen av det pågående torgbygget.

Det omstridda huset berörs först i andra etappen.

- Det har ju sagts att det här huset har ett kulturhistoriskt värde och det står inte ivägen. Det skulle mycket väl kunna ingå som en fin pärla på det nya torget, säger Peterson som har fått den uppfattningen att beslutsfattarna nu fallit till föga för lokala privatkommersialistiska intressen.

- Nu vill killen bygga om med en ny entré. Det är bara därför som han vill ha bort detta fina kulturhus. Men vi har trots allt ett ansvar gentemot Ludvikaborna och vi måste också tänka på att även kommande generationer drabbas av rivningen. De berövas möjligheten att kunna uppleva något av det gamla Ludvika.

Samtidigt som Peterson beklagar Kandikahusets öde är han dessutom rädd att Elg&Persson-huset förlorar mycket av sitt kulturvärde i samband med om- och tillbyggnaden i höst.

- Det kommer utan tvekan att bli en förvanskning och vad ska hända med den intressanta målade skylten på brandgaveln?, frågar han sig.

Där kan man ännu läsa att "velocipeder och velocipeddelar" såldes hos firma Elg&Persson. Skylten är skamfilad men fortfarande läsbar för gatuflanörerna. Den är en av sevärdheterna när Rudolf Peterson och kamraten Berit Odnegård leder de uppskattade stadsvandringarna varje sommar.

- Nu är det han (Gullefors) som bestämmer och det är han som trycker på knappen, säger Petersson med illa dold ironi.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons