Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsvännen Lars Toresbo har avlidit

Annons

Lars Toresbo var bördig från Vikmanshyttan. 1942 tog han värvning i marinen med placering i Karlskrona. Under beredskapsåren var han placerad på minsveparen Landsort och var med om att rädda många flyktingar.

Han fortsatte inom det militära och genomgick flygvapnets väderskola. Som meteorologassistent tjänstgjorde Lars Toresbo på flera olika platser i Sverige. Längst tid var han stationerad i Halmstad. När han vid 55 års ålder gick i pension var han skeppare och expeditionschef på minsveparen Älvsborg.

I Falu kommun var Lars Toresbo främst känd för sitt djupa engagemang i hembygds- och kulturfrågor. Han satt i 22 år i Vika -Hosjö hembygdsförening, först som sekreterare och sedan som föreningens ordförande. Lars Toresbo skrev och sammanställde under flera år Vika-Hosjös hembygdsskrift "Slagan". Lars Toresbo vårdade och höll många gamla traditioner vid liv. Så höll han t ex i trådarna för midsommarfirandet i Vika i många år.

Han initierade bland annat skapandet av barockträdgården i Gamla Staberg.

Hans främsta skötebarn var tillkomsten av Knivstigen med Dalkarlsvägen som förlängning. Lars forskade och skrev den skrift som beskriver alla händelser som genom åren utspelats längs Knivstigen. Upphovet till vandringsleden Dalkarlsvägen utformades hemma vid köksbordet i Kalvsbäcken. För dessa insatser fick Lars Toresbo år 2000 Falu kommuns kulturpris. Året därpå mottog han i Jönköping Svenska hembygdsförbundets plakett för engagerat arbete i kultur- och hembygdsfrågor.

Lars Toresbo var en drivande kraft bakom Stiernhielmsjubiléet 1978 och 400-årsjubiléet till minne av Stiernhielms födelse 1998. Lars Toresbo ordnade också så att en byst av skalden placerades i Vika församlingshem. I juli år 2000 deltog Lars Toresbo i en träff med ättlingar i rakt nedstigande led till Stiernhielm. En träff som Lars Toresbo satte mycket stort värde på.

Lars Toresbo var vid sin bortgång styrelsemedlem i Dalarnas Fornminnes och Hembygdsförbund. Han var kyrkvärd i Vika från 1986 till 1997 och kyrkans SKUT-ombud samt revisor i Blomsterfonden.

1985 blev han medlem i Korsnäs-Vika PRO-förening och blev 1990 föreningens ordförande. I PRO var han också reseorganisatör. Han satt i kommunens pensionärsråd.

Lars Toresbo var också medlem i WF, Vänskapsförbundet.

Lars Toresbo var en mycket vänfast person och alltid mycket mån om både sin familj och vänner. Vid den årliga gudstjänst, som hålls varje år på annandag pingst sedan 31 år tillbaka vid Stenkumlet vid Knivstigen, har Lars varit en hängiven deltagare och arrangör. I år möttes gudstjänstdeltagarna av att flaggan var hissad på halv stång för Lars hemma i Kalvsbäcken.

Närmast sörjes Lars Toresbo av makan Anna-Greta, barn och barnbarn samt sju syskon.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons