Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsföreningen får fem miljoner kronor

Annons

På söndag har Orsa-Skattunge hembygdsförening ett extra medlemsmöte för att diskutera framtiden. Ett möte som styrelsen redan i november beslutade att bjuda in medlemmarna till. Anledningen var oro för framtiden, både vad det gäller ekonomin och hur man ska få fler att engagera sig i föreningens arbete. Nu kommer söndagens möte att ha ett positivt skimmer över sig.

- Det är ännu för tidigt att exakt säga vad arvet för med sig. Det vet vi först när bouppteckningen är klar, säger Mats Andersson.

Det hela började med att Mats Andersson blev uppringd av den advokat som handhar testamentet.

- Den gode man som är utsedd, advokaten och jag träffades och då framgick det att arvet handlar om stora pengar, berättar Mats Andersson.

- Med undantag av visst lösöre som specificerats i testamentet, har Orsakvinnan testamenterat samtliga fastigheter och kvarvarande lösöre till hembygdsföreningen. I testamentet sägs det också att avkastningen ska användas till underhåll och reparation av föreningens byggnader.

Ett första överslag av arvets storlek pekar mot en summa på minst fem miljoner kronor.

När hembygdsföreningens styrelse hade sammanträde på måndagskvällen togs beslutet att med glädje acceptera och ta emot gåvan.

- Det här innebär en unik möjlighet för föreningen och det framtida arbetet. Det innebär också ett stort ansvar att förvalta gåvan på bästa möjliga sätt. Styrelsen har redan diskuterat vissa infallsvinklar, men först när bouppteckningen är klar kan vi dra upp riktlinjerna bättre, säger Mats Andersson.

Varför Orsakvinnan testamenterat sin kvarlåtenskap till just hembygdsföreningen har Mats Andersson inte fått något svar på.

- Hon var inte aktiv i föreningen. Vad vi kunnat se var hon inte ens medlem. Däremot måste hon ha haft ett stort hjärta för sin hembygd, säger Mats Andersson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons