Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförening nära att knäckas

Annons

Barockträdgården fanns 2001, men fem år senare är den uppodlad och en trädgårdsmästare jobbar där sju månader om året. Dessutom har den populära restaurangen öppnat. Kombinationen vacker plats och god mat, har alltså lockat turisterna, men höll på att suga musten ur Vika-Hosjö hembygdsförening där Fahlén tidigare var ordförande.

Sedan drygt ett år är han projektanställd för att avlasta styrelsen och hitta nya vägar att driva Staberg. Förutom trädgårdsmästaren håller tre, fyra plusjobbare på att rusta de gamla timmerbyggnaderna. Restaurangen, som är utarronderad, sysselsätter fyra till fem personer året om.

-Det går inte att göra helt ideellt. Många hoppade av styrelsen när det blev för mycket, med möten från klockan 19 till 23 där vi diskuterade driften av anläggningen. Folk som söker sig till hembygdsföreningar är ofta intresserade av dräkter, fotodokumentation, bygdevandringar och sådant. Inte av att driva ett stort turistmål, säger Björn Fahlén som lovordar kassören Stig Forsling som lagt ner ett enormt arbete.

-Vi trodde aldrig att det skulle bli så många som 40 000 turister. Vi trodde mer på 10000 till 15000, säger Fahlén.

Han är glad över den fina anläggningen där länsstyrelsen investerat uppåt tio miljoner kronor i trädgård och byggnader.

Toaletterna med infiltrering som byggdes för tre till fyra år sedan räcker dock inte till när busslasterna landar. Hembygdsföreningen vill nu bygga ett avloppsreningsverk i miniformat som kommer att gå på 600000 kronor. För att klara det har man sökt bidrag från kommunen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons