Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförening fick stipendium

Annons

På söndagen fick Söderbärke Hembygdsförening ta emot Karl Boo:s kulturstipendium. Det är centerpartiet i Dalarna som delar ut stipendiet som instiftades av en tidigare riksdagsman och ordförande för centern i Dalarna, Karl Boo. Han var också kommun- och kyrkominister 1979-1982. Karl Boo dog 1996.

- När han avgick som ordförande i centern i Dalarna efter 15-20 år instiftade han det här kulturstipendiet, säger Kenneth Johansson, Falun, som är riksdagsledamot och ordförande för centerpartiet i Dalarna i dag.

Han fick också äran att dela ut kulturstipendiet till Söderbärke Hembygdsförening. Detta ägde rum direkt efter en ekumenisk gudstjänst som hölls på hembygdsgården i söndags.

- Söderbärke Hembygdsförening bedriver en imponerade verksamhet. Hembygdsgården, utställningar av hantverkare, bondens redskap genom tiderna, midsommarfirande, utflykt till trefaldighetskällan, hantverksmässa med mera, sade Kenneth Johansson i det tal han höll i samband med överlämnandet.

Anna Andersson som är vice ordförande i Söderbärke hembygdsförening fick gå fram och ta mot stipendiet på 1 500 kronor, ett diplom och en blombukett:

- Vi är glada att bli uppmärksammade utifrån, sade hon bland annat i sitt tacktal.

Tidigare har Karl Boo:s kulturstipendium gått till bland annat amatörteatergrupper och musiker. Det är första gången en hembygdsförening får det.

- Vi brukar gå ut i annons och efterlysa förslag och tips på vilka som ska få stipendiet. Detta år var första gången Söderbärke Hembygdsförening fanns med bland förslagen. Vi tyckte det var självklart att de skulle få det eftersom de står för det lokala och det ideella, säger Kenneth Johansson till tidningen.

- Det känns roligt. Det sporrar för oss som jobbar ideellt att få ett sånt här stipendium, säger Anna Andersson.

KRISTIN OLSSON

Mer läsning

Annons