Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem för unga tjejer

Annons

Norrlandsgården, ett av de gamla elevhemmen på folkhögskolan i Västanvik ska göras om till behandlingshem för ungdomar, i första hand tjejer mellan 10 och 18 år.

- Just nu är det stort tryck på behandlingsplatser för flickor och det är dem vi främst jobbar med. Men skulle trycket ändras i framtiden är även pojkar välkomna, säger Björn Lundberg som för fyra år sedan startade en liknande verksamhet i Eksjö.

- Vi har under åren fått många förfrågningar från Siljanskommunerna om behandlingsplatser och har i två år letat lokaler i Leksand med omnejd innan Västanvik dök upp.

Björn Lundberg har själv sina rötter i Leksand på mammas sida. Mamman är uppvuxen i Sätra vid Opplimen och familjen kommer fortfarande hit på somrarna och bor i släktgården. Och närheten till familjen och sina rötter är något som också är viktigt i behandlingen av barn och ungdomar.

- Vi kan ta emot flickor från hela Sverige, men det är alltid bättre om behandlingshemmet inte ligger alltför långt bort. Tanken är ju att de ska tillbaka hem så småning om, fotsätter Björn Lundberg.

De flickor som kommer att komma till de sex platserna i Västanvik är barn och ungdomar med olika sociala problem, ingen har dock missbruksproblem.

- Nej, det är inte det vi arbetar med. Många av de tjejer som kommer till oss är mycket trasiga inuti och när de själva är redo att prata med exempelvis psykolog så finns den möjligheten.

- Vår "modell" går ut på mycket frihet och mycket ansvar, hjälp att stanna upp och analysera vad som händer och se den egna rollen i det hela.

Björn Lundberg har i 20 år arbetat med barn och ungdomar med problem och ser stora skillnader förr och nu.

- I dag står till exempel tjejerna för en stor del av det fysiska våldet, det tror jag inte så många vet.

Förutom behandlingshemmet, kommer man även att öppna en friskola på högstadienivå med plats för tre externa elever.

Sammanlagt behöver verksamheten anställa sex behandlingsassistenter och en lärare.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons