Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltid i omsorgen testas i ett distrikt

Annons

Kommunen har en längre tid varit inne på att alla anställda inom vård och omsorg ska erbjudas heltid om de själva vill ha det. Men det har varit svårt att genomföra både praktiskt med nuvarande organisation och ekonomiskt.

I mitten på november fattade ändå kommunstyrelsens verksamhetsutskott ett principbeslut om att erbjuda alla heltid med möjlighet till deltid. Men de ekonomiska frågorna kring det hänsköts till budgetberedningen nu på vårkanten.

Sedan beslutet har en arbetsgrupp med bland andra socialnämndens ordförande Ulrik Lindgren och verksamhetsutskottets ordförande kommunalrådet Maria Wilje jobbat med frågan. De har nu kommit så långt att de lägger fram ett förslag till socialnämnden idag om att starta förändringsarbetet.

Men det kommer inte att omfatta alla vårdanställda. Enligt förslaget ska det först genomföras på försök i ett distrikt för att man ska vinna erfarenheter om bästa sättet att sedan gå vidare. Vilket distrikt det blir är inte klart ännu.

Det finns flera delar i försöket. I ett första steg får de fastanställda deltidsarbetande erbjudande om att gå upp i tid. Anställda inom distriktet kommer att få kompetensutveckling främst inriktad på demensvården.

Det blir också en större satsning på friskvård på arbetstid för den här gruppen.

I ett andra steg ska timvikarierna få fastanställning med månadslön, uppger Maria Wilje.

- Men när det kan bli vet inte jag, säger hon.

Vilka de ekonomiska konsekvenserna av pilotprojektet blir vet heller ingen idag.

- Initialt får vi högre kostnader men på sikt ska det här till stor del kunna betala sig själv. Det är vår förhoppning, säger Maria Wilje.

De vinster hon tror projektet ska ge är bland annat minskad sjukfrånvaro och därmed lägre vikariekostnader samt att det ska underlätta rekryteringen av personal.

För att få en del av initialkostnaderna täckte tänker Maria Wilje begära hjälp av arbetsförmedlingen. Detta för att många av de deltidsanställda är registrerade som deltidsarbetslösa och stämplar upp till full tid.

- Vi hoppas att få våra täckning för våra merkostnader ett halvår om vi heltidsanställer dem, säger hon.

Kommunen tänker också försöka få EU-bidrag till pilotprojektet.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons