Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltid en fråga om jämställdhet

Annons

Svar till Mikael Rosén,

den 17 mars.

Att Mikael Rosén inte vet vad han pratar om när det gäller heltidsreformen står ganska klart efter att ha läst hans insändare.

Insändaren är riktad till socialdemokraterna, men eftersom detta är en av Kommunals viktigaste frågor så känner vi oss manade att svara.

Varför är då detta en sådan viktig fråga?

Dels är det en jämställdhetsfråga, varför ska vi finna oss i att det är kvinnor som ska tvingas jobba deltid? Yrkena som Mikael Rosén räknar upp är, som vi alla vet, kvinnodominerande.

Sedan är det en demokratifråga, att själv få bestämma om man vill gå ner i tjänstgöringsgrad eller inte borde vara en mänsklig rättighet! Inom de yrken där deltid ofta existerar är inte lönen sådan att man självmant väljer att arbeta mindre. Detta att människor väljer deltid är alltså oftast en arbetsmiljöfråga i botten!

Varken Kommunal eller socialdemokraterna tänker tvinga någon att arbeta heltid, men det ska vara allas rättighet att få välja. Brukar inte moderater förespråka valfrihet?

Att arbetsuppgifter endast passar för deltid stämmer inte heller. I Falu kommun har årsarbetstid kört igång på ett antal arbetsplatser.

Om Mikael Rosén frågar dem som vet hur det fungerar ute på golven så skulle även han se att det finns alternativ och möjligheter för att få ihop heltid.

Att m lanserar sig som ett arbetarparti samtidigt som man motarbetar en av arbetarnas viktigaste frågor känns verkligen märkligt!

MALIN ANDERSSON OCH ULRIKA BELIN

Mer läsning

Annons