Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltid åt alla

Annons

Socialdemokraterna lanserar tanken på heltid åt alla som vill ha det, och framställer det som något bra och rättvist. Men är det verkligen det?

Deltid finns för att det passar antingen den anställde eller arbetet. För dem som valt deltid är "reformen" ingen förbättring. Deras arbetsmarknad kommer alltså att försämras, vilket går ut över exempelvis studerande eller småbarnsföräldrar som inte vill ha heltid.

De flesta deltidsjobb finns därför att det passar bäst till det jobb som ska utföras. Vanligen handlar det om att det är mer än åtta timmar från det att arbetsuppgiften ska påbörjas till det den ska avslutas. Till exempel i en butik, behövs mycket arbetskraft under vissa begränsade tider på dygnet, likaså inom äldreomsorgen eller skolbespisningen.

Om arbetet görs om till heltid så innebär det att många kommer att få betalt för den tid då de i praktiken inte arbetar även om de är på arbetsplatsen. Det medför självklart att kostnaderna ökar kraftigt. Beräkningar visar att kostnaderna i bara Falu kommun skulle komma att öka med 60-70 miljoner kronor om året, även om bara hälften av alla som i dag har deltid skulle välja att gå upp till heltid. Eftersom de pengarna inte finns måste motsvarande besparingar göras i stället, vilket inte bara försämrar verksamheten.

Det innebär också att personalen måste minskas med 150-200 heltidsarbetande personer. Så många människor kommer alltså att förlora sina jobb bara i Falun för att andra ska kunna få gå upp till heltid. Är det socialdemokratisk rättvisa?

MIKAEL ROSÉN (M

Mer läsning

Annons