Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltänd på pastej

Annons

Hon upplever just nu lyckan att ha återförenats med sin gulnäbbade "Kolis" för fjärde året i rad.

Och tro det eller ej. Det som förde dem samman var lever-pastej!

- Jag minns inte hur det kom sig, men troligen hade jag lever- pastejen framme när han dök upp första gången i mitten av oktober för fyra år sedan, berättar Ragnwei.

Det blev början på ett förhållande som växt sig så starkt att hon numera inte kan resa hemifrån under vintern. Dagarna i ända sitter nämligen "Kolis" och vakar över henne i träden utanför fönstren till sängkammaren, arbetsrummet eller köket hemma i Hosjö.

- Han följer mig med blicken, och vi pratar lågmält med varandra när jag kommer med mat, förklarar Ragnwei stolt.

Det är nästan så att hon känner sig utvald som får uppleva lyckan att stå så nära en vild fågel. Därför har det också fallit sig naturligt att både måla in honom i en tavla och skriva in honom i en psalm.

- "Kolis" har faktiskt nyligen varit utställd i Masthuggskyrkan i Göteborg och han finns inom mig ständigt och jämt den här tiden på året, avslöjar hon.

Det är nu alltså fjärde året som "Kolis" återvänt för att tillbringa vintern i trädgården hos Ragnwei och hennes man Björn. Här känner han sig trygg och vet att det vankas både frukt och bär även om leverpastejen förstås fortfarande smäller högst.

- Frampå vårkanten brukar han sedan försvinna ut på egna äventyr och vara borta hela sommaren, förklarar Ragnwei.

Men när hösten kommer börjar hon åter gå i väntans tider precis som hon gjorde tidigare i år. Och faktum är att det nästan går att ställa klockan efter "Kolis". För runt den 17 oktober återvänder han igen år efter år efter år.

Nu är det fjärde vintern Ragnwei och "Kolis" hoppas få tillbringa med varandra, och frågan hon oroligt börjar ställa sig är hur gammal en koltrast egentligen kan bli!

Den frågan kan nu tidningen ge Ragnwei ett synnerligen glädjande svar på. Tio år anses vara ganska normalt och den äldsta ringmärkta koltrasten har faktiskt uppnått en ålder av 16 år och tre månader.

Tipsa oss om djur
Har du som Ragnwei Axellie något vilt djur som står dig nära och som du vill berätta för tidningens läsare om. Hör i så fall av dig till vår reporter Pia Persson på telefon 023-195 35 eller med e-post under adress: pia.persson@daltid.se. Det går också bra att skicka vanliga brev under adress Dalarnas Tidningar, Box 265, 791 26 . Märk då kuvertet "Mitt Djur".

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons