Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt okej utan mamma

Annons

Djurmoskolans omkring 60 fjärde-, femte- och sjätteklassare får under den här veckan en första introduktion i överlevnad i naturen.

Under en dag får de teoretisk information och fakta kring överlevnadskonstens fem grundstenar; psyke, värme, skydd, vatten och mat.

- Dag nummer två får de tillämpa nya och gamla kunskaper i ämnet, berättar civilförsvarsförbundets instruktör Ingemar Yttergren, Leksand.

I skogen intill Sifferbo lär eleverna sig att bygga vindskydd, göra upp eld, laga till enklare mat, koka te på barr samt annat som kan vara bra att känna till i ett krisläge.

- Ungdomarna har själva fått ta med sig sådant som de tror att de kan ha nytta av. En del har varit förutseende och klätt sig bra och tagit med sig knivar och visselpipor. Andra har kommit i mockaskor, berättar läraren Gunilla Östning.

Men samtliga elever har varit mycket positiva, intresserade och läraktiga.

- Det här är jättekul och den skogslagade maten smakar till och med bättre än den vi får i skolmatsalen, tyckte Elisabet Leth, My Lagergren, Mikaela Hartikainen och Erika Jarefors.

Visserligen var deras vindskydd inte särskilt tätt, men tjejerna förklarade att de får vindskydd av de killar som hänger kring dem.

- Väldigt många av eleverna har bra kunskaper och en bra inställning. De klarar av att göra upp eld och de håller koll på vad de stoppar i grytorna. Varje gång jag är ute så här lär jag mig faktiskt något av ungdomarna, berättar Ingemar Yttergren.

Han utbildar i allmänhet högstadieelever och gymnasieelever, men konstaterar att yngre elever är mer intresserade och mottagliga för den här typen av kunskaper.

Hur gick det då för eleven som behövde hjälp av sin mor med att skala potatis?

Det visade sig att han åt oskalad potatis - och tyckte att det var gott.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons